Пинк танковете да дойдат

Да измислиш арт провокация вече е по-ценно от барикада

Пинк танковете да дойдат | StandartNews.com

От началото на протестите съзнанието на бедния нашенец бе бомбардирано с нови думи и термини - "ваканцувам", "екзактност", "входирам" и т.н. Черешката на тортата на "високия наратив" си остава словосъчетанието "тинк танкове". За сведение на случайно незапознатите - зад понятието се крият аналитични центрове и граждански сдружения, които влияят върху общественото мнение. Според защитниците на кабинета именно тези тъмни сили, наричани за краткост "соросоиди", дърпат конците на разбунената улица. Плаща им се отвън и в зелено.

В сряда обаче на жълтите павета дефилираха "пинк танковете" или по-точно - само един розов танк. Шествието стигна до чешкото и словашкото посолство, където поднесе извинения и отбеляза с едноминутно мълчание смазването на Пражката пролет през 1968 г., в което участва и Българската армия. Същия ден Паметникът на Съветската армия осъмна в розова премяна и с надпис на чешки: "България се извинява".
Акцията разбуни духовете, заля социалните мрежи и предизвика остри спорове в медиите и виртуалните мегдани. "Това е направено от хора,

които са болни от политическа некрофилия.

Това е вид извращение. Какво послание може да бъде варварщината?", възмути се областният управител на София-град Росен Малинов от БСП.

Протестиращите му отвърнаха, че кървавото потушаване на чешкия порив към демокрация преди 1968 г. е много по-лошо от неколкостотин грама боя, пръснати върху монумента. Интересно е, че розовите паметник и танк попаднаха на видно място в най-големите световни медии, специално внимание им беше отделено в чешката и словашката преса.

Тази случайно напипана пропагандна стратегия на Улицата за пореден път дава плодове. Преди това спектакълът "Свободата води народа" по картината на Дьолакроа беше напоително отразено във френските вестници и телевизии, а пък събарянето на Берлинската стена грабна вниманието на немските медии. Подходът чрез самодейни сценки

да се привлече вниманието на ситата и отегчена европейската публика

засега се радва на изненадващ успех.

Разбира се, и в редиците на протестиращите има изтъкнати естети, според които събитията на жълтите павета са безвкусни имитации на световните символи на съпротивата - балерината и белия роял от "Окупирай Уолстрийт", червената рокля и мъчещия човек от "Таксим". Колкото хора, толкова и вкусове, ще каже някой. Така или иначе вървящите трети месец демонстрации наложиха импровизираните спектакли, измислени главно от групата около сайта "Не! Новините", като своя запазена марка. И макар някои да ги считат за несериозни и самоцелни, те създават настроение на участниците и почти всяка вечер предлагат нови развлекателни сюжети, както на улицата, така и на тв публиката.

Протестът вече утвърди няколко символа, които вероятно ще го надживеят - "Масата на Волен", "Белия автобус", след който дойде и "Розовият танк". Хумористичните спектакли без съмнение изпълняват и терапевтична роля насред ескалиращото политическо напрежение и нажежаването на страстите. Чистосърдечният смях е

най-силното лекарство срещу омразата

заливаща обществото, и начин всички замесени в обществените размирици да се погледнат отстрани и спрат поне за момент да използват отровните си оръжия. Дори и контрапротестът, който подкрепя Орешарски, започна в отговор да измисля пърформънси като пиенето на леден коктейл "Импийчмънт" пред Президентството. В епоха на барикади и остро противопоставяне на гражданите, при всички случаи е по-добър девизът: "Прави изкуство, а не война". Независимо кога и как ще приключат протестите, обществото се нуждае неистово от разведряване и щипка беззлоблив хумор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай