Пенсия под 300 лева е гавра с възрастните хора

Пенсия под 300 лева е гавра с възрастните хора | StandartNews.com

Д-р Султанка Петрова, депутат от ПФ и председател на Националната женска организация на ВМРО

Световната банка за пореден път нареди българските пенсионери сред най-бедните в Европейския съюз. Около 60% от тях получават по-малко от 300 лв. на месец и живеят на границата на бедността. 800 000 получават пенсия от 160 лв., която е най-ниска в ЕС. За сравнение в Румъния пенсиите са около 200 евро, в Полша – 470, в Гърция – 663 евро.
Много правителства упорито затварят очи пред тъжната действителност, за хората, които са работили 40 и повече години, за тези, които отгледаха и възпитаха децата си!

Няколко пъти ПГ на ПФ повдига въпроса, кое налага това безотговорно и нетолерантно отношение към пенсионерите? Как да приемем, че за издръжката на едно куче държавата отделя 300 лв., за един бежанец 550 лв., а за затворник 1300 лв.? Дори в пленарна зала предложихме минималната пенсия да стане 300 лв., което беше отхвърлено с мотива, че няма пари.
Убедена съм, че може да се намери решение на въпроса, а и хората от третата възраст заслужават да живеят спокойно и достойно в собствената си държава. Убедихме се, че с индексации по 2-3% няма да се реши проблема, както и с бонуси по празниците. За какво по-напред да стигнат тези 160 лв. пенсия: за храна, ток, телефон, парно, лекарства, дрехи ?
С какви очи да пожелаем честит празник на българските пенсионери?! Какъв знак дава България навън, като повечето пенсионери у нас мизерстват? Проблемът вече не търпи отлагане. След месец предстои приемане на бюджета за следващата година. Ние от ПГ на ПФ отново ще предложим минималната пенсия да стане 300 лв. Този път се надявам да бъдем подкрепени от всички колеги в парламента без да ни обвиняват в популизъм и политически игри. Нека засвидетелстваме нашето уважение, признание и съпричастност към тези, които работиха всеотдайно за майка България!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай