Първо повече пари за здраве, после реформи

Първо повече пари за здраве, после реформи | StandartNews.com

Вече дълги години здравеопазването остава един от най-големите кошмари в държавата. Независимо кой кабинет е на власт, сериозните реформи в този сектор си остават само пожелания. Новият здравен министър д-р Таня Андреева вече обяви своите приоритети. "Стандарт" ще предложи различни мнения какво и как трябва да се промени в родното здравеопазване. Днес даваме думата на известния хирург проф. Радослав Гайдарски, който бе здравен министър в кабинета "Станишев".

Идеите на новия здравен министър за промени на Спешната помощ са добри. За съжаление през последните години тя беше готова за ликвидиране. По времето на кабинета "Станишев" успяхме да подновим целия автопарк на Спешна помощ - закупихме около 400 коли. Но следващото правителство не осигури никакви нови линейки. А когато една кола се използва 24 часа, тя се амортизира. Така че амортизираният автопарк се дължи на предишното управление.

Съгласен съм с д-р Андреева, че не трябва да има и лимити на медицинската дейност. Как ще ограничаваме пациентите в една болница, когато тя се търси повече. В здравната каса са парите на хората и тя не трябва да има правата да ограничава търсенето. Д-р Андреева трябва да наложи здравната политика да се определя от министерството, а не от касата. Проблем е, че средствата у нас за здравеопазване са малко. Ние сме страната, в която парите на глава от населението са най-малко в Европа. Дори в Албания и Македония са повече. Затова смятам, че първо трябва да се увеличат парите и тогава да се правят реформи. Обратното не става.
Поддържам и становището да се отварят нови болници само там, където има нужда от тях. Не може да дойде някой от Китай или Япония и да си направи болница. Ние имаме уникален пример. За болница, която още не беше построена, касата имаше определен бюджет. Такова нещо в света няма. Аз не съм тютюнопушач, но съм за разумна политика в това отношение. А ние сме винаги в крайностите. Мисля, че режимът, който беше въведен преди, е добър. Не трябва да се пуши на обществени места като влакове, рейсове, училища, но не можем да забраним на хората в един ресторант да пушат. Тогава трябва да забраним и пиенето, защото то е още по-опасно. А като няма пиене и пушене, няма и ресторант.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай