Пари има, хора има, а защо няма футбол

Пари има, хора има, а защо няма футбол | StandartNews.com

Голям вой за селекция се вдига в лагерите на двата български футболни гранда - ЦСКА и "Левски". Защото в момента и "сини", и "червени" са слаби.

Търсят оправдания защо дишат праха на провинцията. Сборно имат по-малко точки от "Любимец". И като сме на тема математика, може да направим още една сметка. Сборно играчите на "Любимец" получават по-малко от "синия" Жоао Силва или "червения" Емил Гъргоров. И понеже в математиката няма алабализми, изводът се набива на очи - въпросът изобщо не е до пари и селекции. А до можене и акъл е.


В "Левски" вадят близо 500 бона за заплати на месец според публикации. И да не е точна цифрата, Тодор Батков няколко пъти призна, че фондът в момента е рекорден за управлението му. Е, не може да даваш 15 хил. лева месечно на футболист и след три мача да обявяваш, че не става. Същото е и в ЦСКА. Ако си умен мениджър, за 15 000 лева ще намериш точно трима добри играчи. Само че грандовете ни не спират да се вайкат, че за хубавите неща трябват много пари. И като получат средствата, търчат да купуват страшни португалци и бразилци, защото у нас нямало материал. Има, но няма кой да го види. Венци Христов от "Берое" обикаляше между Несебър и Монтана, но никой не го забеляза. Сега грандовете чукат на вратата на заралии, но онези искат милион за национала. Нормално. С какво този бързак Антон Огнянов от "Любимец" е по-лош от Рамос ("Левски"), да не говорим за Кировски (ЦСКА). Защо всички се подиграваха на полуаматьорите от "Мура" миналото лято, а никой не взе 18-годишния им дългокос халф, който би сам "червените"? Отговорът е болезнен.

Словенчето, Венци Христов или Антон Огнянов ритат за по 1000 лева. И ще тръгнат пеша към София. А за грандовете селекция означава докарването на съмнителни типове предимно от Португалия, Сърбия и напоследък Кипър. Ако си направите труда да поровите нета за повечето чужденци, минали през "Левски" и ЦСКА напоследък, ще забележите нещо очевидно. Всички те са били предлагани като много желани и на "сини", и на "червени", и на "Лудогорец", и на 3-4 румънски тима и още толкова кипърски клубове с пари. Който се излъже. Защото в порочния кръг се въртят едни и същи мениджъри и едни и същи треньори. А те нямат далавера да вземат Антончо с 1000 лева заплата. Виж, Оливейра или Янкович са по-котирани фамилии, а и парите им са добри. Има радост за всички по веригата.


В това се крие отговорът защо парите за селекция не стигат, а "Левски" и ЦСКА не вървят. Ами защото се харчи така, че и два пъти да скочат финансите, пак няма да има ефект.


Но феновете не са идиоти. Все по-малко вярват, че някои хора в "Левски" или ЦСКА искат истинска промяна. Същите дадоха по 100 интервюта, че при Гриша Ганчев се работи най-правилно. Ако го мислеха искрено, щяха да направят най-простото - да работят като в "Литекс". Само че в Ловеч най-голямата звезда Гошо Миланов се подписваше под 4000 лева на месец. И никой не плаче за нови и нови попълнения. А когато им потрябват, хората на Гришата търсят първо при децата от близката гара Левски. "Левски" и ЦСКА обаче са забравили времената, когато обикаляха между Видин и Харманли, между Благоевград и Русе. И вадеха я Стоичков, я Боримиров. Сега е по-лесно да набереш телефона на мениджъра в Португалия или в Кипър. И голямото харчене да започне. Докато има кой да плаща сметката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай