От "Шарли Ебдо" до Деня на Бастилията

От "Шарли Ебдо" до  Деня на Бастилията | StandartNews.com

Франция отново е зашеметена след още една нощ на касапница, оставила десетки хора мъртви и десетки ранени. Все още е твърде рано да се спекулира върху мотивацията, идентичността или възможната принадлежност на един нападател, който насочи камиона си през тълпата в Ница, в южната част на страната. Но това е най-новото от поредицата кървави нападения след убийствата в редакцията на "Шарли Ебдо" през януари 2015 г.

След ноемврийските атаки в Париж френското правителство обяви извънредно положение, с което бяха ограничени гражданските свободи. То позволява на полицията да извършва обиски без заповед и да поставя хора под домашен арест извън нормалния правен процес. Разследване на френския парламент на терористичните атаки от миналата година в Париж отбеляза многобройни пропуски на френските разузнавателни служби. Беше създадена парламентарна комисия, която да направи оценка на неспособността да бъдат предотвратени серия от атаки, при които загинаха общо 147 души през 2015 г. - от нападението с огнестрелно оръжие през януари срещу редакцията на "Шарли Ебдо" и магазин за еврейски храни до координираните огнестрелни и бомбени нападения на 13 ноември край националния стадион, в барове и ресторанти и на рок концерт в залата "Батаклан".

Комисията подчерта "глобалния провал" на френското разузнаване и препоръча пълно преразглеждане на работата на разузнавателните служби и създаването на единна, от американски тип, национална агенция за борба с тероризма. "Нашата страна не е готова; Сега трябва да сме готови", каза Жорж Фенек, председателят на комисията. Франция има шест разузнавателни служби, отговарящи за ситуацията пред министерствата на вътрешните работи, на отбраната и на икономиката. Докато по време на атаките на Париж убийците избраха нощта, в която националният отбор по футбол на Франция играеше, в Ница нападението беше извършено на националния ден на страната. Денят на Бастилията е един от най-важните дни в календара на много французи.

Той не отбелязва нито началото, нито края на Френската революция - както понякога хората вярват, а представлява значителен удар от страна на френския народ срещу тираничен режим и, като такъв, е израз и на духа на самата Република Франция. Много от улиците обикновено са затворени за движение - ако не са, на тях се стичат празнуващите. Семейства и приятели се събират, стандартни прояви са фойерверките и други тържества. Именно едно такова място беше избрано за удар от нападателите. След като са подходили по този начин, е трудно да се приеме, че тяхното нападение не е било замислено да бъде насочено в сърцето на френската национална идентичност.

От тази гледна точка нападението в Ница най-малкото е повторение на другите нападения, които Франция преживя през двете най-тежки години след нацистката окупация. В Париж, освен националния стадион, пълен с футболни запалянковци, мишените бяха места, където хората ще се съберат, за да си общуват. При стрелбата срещу "Шарли Ебдо" свободата на словото, с която Франция - подобно на други страни - се гордее, беше атакувана от екстремистите. В отговор на предишните големи атаки французите се обединиха. Те се събраха на "Площада на Републиката". Те се събраха също и непосредствено след предлагането на "Portes Ouvertes" (отворени врати) за тези, които търсят подслон. Те направиха това отново в четвъртък през нощта. Силите за сигурност в цяла Европа и в САЩ се подготвят за отговор на тенденцията. Барак Обама осъди това, което той определи, че "изглежда е ужасяващ терористичен инцидент" и предложи всякаква помощ, която може да е необходима при разследването. Британското външно министерство призова всички британци във Франция да бъдат внимателни и да следват инструкциите на местните служители на реда. Първоначалните данни предполагат тактика, която джихадистката пропаганда внушава от няколко години - врязване на превозно средство в тълпата и премазване на хората. Списание, свързано с "Ал Кайда", призова към тази тактика преди няколко години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай