Орязване на надценките не решава проблема

Иван Димитров, председател на Български пациентски форум

Орязване на надценките не решава проблема | StandartNews.com

Иван Димитров, председател на Български пациентски форум

Спешни мерки за намаляване цените на лекарствата смята да предприеме правителството. Вече се обсъждали и няколко варианта как това да се случи. Възможно ли е наистина медикаментите да поевтинеят и как, попитахме пациенти и фармацевти.

Въвеждането на пряко договаряне между здравната каса и фирмите е мярка, чрез която могат да се свалят цените. Причината е, че само така фирмите могат да договарят за едно лекарство цени спрямо финансовото състояние на съответната държава.

Друг проблем е, че държавата позволява съществуването на много голяма разлика в маржа на лекарствата на свободен пазар. Не може при едно болкоуспокояващо да има разлика в пъти в цената му в отделните аптеки. Друга мярка, която може да се предприеме, е намаляването на ДДС за лекарствата, както е в другите държави. От 20% то може да стане поне 10%. Възможно е да се ревизира и кошницата с държавите, към които сега се реферират цените на лекарствата. Не може Гърция да ни е референт, защото там има непрекъсната промяна на валутния курс. Държавите, към които се реферираме, трябва да са със стабилна фискална политика.

Порязването на надценките обаче не е добра мярка. Сега много производители правят отстъпки, за да има достъпни лекарства за пациентите. Защото при медикаментите за тежки хронични заболявания, които се реимбурсират от касата, има много голямо доплащане за пациентите - включително по 500-600 лв. За да го компенсират, производителите дават отстъпки на търговците. С вземането на надценките дистрибуторите няма да искат да дават тези отстъпки и разликата ще е за сметка на пациента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай