Опасна комбина на полицаи и мафия

Опасна комбина на  полицаи и мафия   | StandartNews.com

Тихомир Безлов, Център за изследване на демокрацията

Проблемът с участието на полицаите на ниско ниво в наркотрафик е стара тема. Мисля, че това даже не е първи случай на "Вътрешна сигурност" в МВР, когато залавят униформени дилъри. Големият проблем е на по-високите нива във ведомството, които прикриват разпространението на дрога.

Преди време беше публикувана карта за разпространението на наркотици в София. Никак не беше случайно, че районите на полицейските РПУ-та съвпадаха с лидерите на наркобандите.

И ако си спомняте, не малка част от тези наркобосове и дилъри, написани с прякорите им, за да няма юридически проблеми,

влязоха в затвора, а някои бяха убити

Тогава това явление на контрол и съвпадение беше уникален случай в световната криминология. След това обаче районите се разпаднаха и към 2009 г. вече ги нямаше. Просто нещата се промениха заради няколко причини.

Една от тях беше направеният опит от различни политически и професионални ръководства на МВР да ограничат това влияние на наркомафията вътре в структурите на министерството.

За съжаление те предпочетоха да го правят с вътрешни методи, довели до отстраняване на полицаи без много шум и публични разследвания. Имаше и други причини. Появиха се метадоновите програми, които намалиха влиянието на хероиновото разпространение. Всъщност хероинът беше като скелет на останалия наркобизнес.

Подобни акции като тази със задържаните двама столични полицаи дилъри имат положителен ефект. Дори само заради факта, че в МВР се опитват да разкриват свои кадри, поемайки сериозен риск, защото това са хора, които са готови дори да стрелят по свои колеги. Положителното е да се направи следващата стъпка, да се закачат полицаи на по-високо ниво. Проблемът е, че те са по-опитни и знаят методите, по които могат да бъдат разследвани. Затова и далеч по-трудно се работи по тях. Но самият факт, че има такива залавяния като цяло кара и другите полицаи, които участват в престъпни схеми

да внимават и съответно да избягват подобни рискове

Говорихме с много колеги от Великобритания и САЩ, според които ситуацията у нас е като при тях преди 20-30 години. След това там са започнали специални програми, дали са изключителни права на техните отдели "Вътрешна сигурност" и структури на разследване и нещата са се променили в крайна сметка.

Този риск полицаите да влязат в комбина с престъпниците винаги го има, защото всеки ден те са постоянно под натиск. И съответно някакъв процент от хората в униформи поддават. Като в сюжет на американския сериал "Наркомрежа", може би най-уникалният филм за крупния наркобизнес в Балтимор, САЩ.

В Западна Европа върви дискусия дали да не се огласяват подобни акции срещу полицейска корупция, за да не се ерозира доверието към органите на реда. Има и обратно мнение, че при обявяване на такива операции това води до превантивно влияние върху самите полицейски служители. Друг е проблемът, че в България е много трудно подобни акции да останат неизвестни. Няма как полицаи да не чуят, че техни колеги са арестувани и съответно да не кажат на приятелите журналисти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай