Общинари опропастиха крепостта "Сторгозия"

Проф. Мира Кортенска

Общинари опропастиха крепостта "Сторгозия" | StandartNews.com

Сюжетът на коментара ми е изключително тревожен, тъй като се оказва, че заради лакомията на общинарите и бившите управляващи от ГЕРБ корупцията и пълната безстопанственост, се унищожават културно-исторически паметници в Плевен. Сигурна съм, че това ще доведе до унизителни санкции от Европа, за пилеене на средства по европроекти и може би от ЮНЕСКО. Лично ще представя разрушаването на римската крепост "Сторгозия", съществувала 15 века достойно, сега "ремонтирана" и превърната в сметище, на г-жа Ирина Бокова.

 

Разкритията около опазването на римската крепост "Сторгозия" в парк "Кайлъка" бяха огласени в предаването по НЮЗ 7, където сигнала за проверка на проекта в община Плевен подаде Галина Петкова, активист на сдружение "Граждански контрол" в града.

 

От август сдружението алармира за нередности при изпълнението на проекта, предизвиква разглеждане в общинския съвет, алармира българската дирекция АФКОС, която работи в тясно сътрудничество с Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ.

 

За реставрацията на крепостта е реализиран европроект на стойност близо 5 млн. лева, който обхваща още два обекта- панорамата "Плевенска епопея" и Моста на победата на р. Вит, в Ясен. Оказва се обаче, че тази апетитна обществена поръчка е спечелена от пазарджишката фирма "Термикс", която дори незаконно наема и подизпълнител. Общината пренебрегва плевенските фирми като недостойни да ремонтират тези знакови исторически паметници за града. Оказва се, че таза пазарджишка фирма е доста фаворизирана в Плевен- на нея е възложено да ремонтира и регионалния исторически музей в града, като се оказа, че само след няколко месеца се появява теч върху експонатите. И този ремонт за над 300 000 лева, с финансиране от правителството на ГЕРБ, от нашите пари, на данъкоплатците!

 

Много си повярваха плевенските гербери като Цецка Цачева и кметът на града. Те просто дерибействат в региона!
Зам.-кметът на община Плевен Димитър Стойков призна пред камерата на Нюз 7, изчервен и кършейки ръце, че има нарушения в изпълнението на проекта, но че те ще бъдат отстранени. Тук възникна въпросът как това ще стане, след като има поражения върху крепостта "Сторгозия", оцеляла досега 15 века, както и опасност Мостът на победата да започне да се руши. А изграденият помпозен асансьор на Панорамата, вече не работи. Ако този проект бе изпълнен от плевенска фирма, нямаше да се стигне дотук, категорична е Галина Петкова. Тя каза в разговор по НЮЗ 7, че общината се опитва с изградените навеси и пейки да замаже зле изпълнения проект, като според общинарите една дървена пейка струва 450 лева. Плевенчани са разочаровани, защото вместо да се подобри визията около крепостта "Сторгозия" и "Кайлъка" да се пълни с все повече туристи, те виждат изхвърлени боклуци, немарливост от фирмата изпълнител и видими признаци на разрушаване на римския паметник. Тук е моментът да обобщим сюжета. За кмета какво да кажа: той бърка легендарната певицата Катя Попова, почитана в Плевен, с Гена Димитрова. В общината в Плевен връщат Светлин Русев, който има галерия в центъра на града, с извинението : Чакаме Светлин Русев! Какъв ли бисер би отронила Цецка Цачева?!

 

Свидетели сме на селски схеми за източване на пари, но за сметка на културно-историческото ни наследство. Няма да се учудя, ако тази фаворизирана фирма "Термикс" е на някой от герберските кръгове около Цачева. Ето затова сме на последно място в ЕС, защото липсва всякаква цивилизованост. И затова лъжата ГЕРБ - граждани за европейско развитие, вече се е превърнала в тежък криминален случай!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай