Няма отлив на руски летовници

Няма отлив на руски летовници | StandartNews.com

Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма

Напоследък много се спекулира относно обема на туристите от Русия и Украйна. Към момента нямаме никаква промяна по отношение на предварително направените заявки по договори от 2013 година. На борсите и в Москва, и в Киев, бяха потвърдени контингентите. До края на месец април се очаква да бъдат направени и самите плащания. Всякакви спекулации по отношение на това, че ще има бум на украинските туристи или обратното - драстично намаляване на тези от Русия, в момента са само плод на разсъждения. Те не почиват на реални данни, които имаме от туроператорите от Украйна или Русия.

Известни страхове бяха споменати по отношение на летните лагери за ученици в Кранево. Това обаче е локално явление. Там няма предварително подписани договори, които да са били отказани. В Кранево просто не са били заявени конкретни намерения. По отношение примерно на Камчия ще пристигнат всички деца, заявили желание за летни лагери в курорта и се очаква всички легла да бъдат заети.

България предлага изключително силно изразен асиметричен туризъм с една много висока заетост в периода 25 юли - 15 август. В този период спокойно можем да кажем, че навсякъде има туристи и сме с напълно запълнена леглова база. Независимо дали ще има отлив на конкретни туристи и прилив на други, не мисля, че има някаква заплаха за тазгодишния сезон. В периода 1 май - 30 юни и 15 септември - 15 октомври традиционно има значителен обем празни легла, които очакват туристи, желаещи да се порадват на родното Черноморие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай