Няма кой да спаси имунитета на Волен

Няма кой да спаси имунитета на Волен | StandartNews.com

Анастас Стефанов, политолог

Първо, трябва да започнем с факта, че скандалът с Волен Сидеров се развихри с подозрението, че той няма да придобие такава широка обществена чуваемост, което се опроверга. БСП и ДПС значително подценха скандала и извършеното от лидера на "Атака".

Струва ми се обаче, че те ще трябва да гласуват за свалянето на имунитета на Волен, когато се осигурят надлежните доказателства от прокуратурата. Защото, ако изпаднат в някаква глуха защита, тя няма да бъде изтълкувана много добре четири месеца преди евровота. Все пак Сергей Станишев е председател на Партията на европейските социалисти и неговите действия носят послание извън границите на България.

Парламентът вече действа в една количествено различна среда, тъй като двама депутати на ГЕРБ се отцепиха. Затова т. нар. "златен пръст", който толкова много навлезе в обръщение, може да бъде заменян от време на време. Дори да бъде гласувано свалянето на имунитета на Сидеров, това не означава, че той би се лишил толкова лесно от своята тежка и силна политическа роля да влияе върху парламентаризма в България. Така че няма да се стигне до остра конфронтация между управляващото мнозинство в лицето на БСП и ДПС, от една страна, и на "Атака" - от друга.

Смятах обаче г-н Сидеров за малко по-прагматичен и рационален политик. Лидерът на "Атака" започва да губи интуитивност за политическата среда и обществото ни като цяло. Той направи поредица от скандали, които можем да определим образно като политическа безстопанственост по отношение на неговите активи. Затова поведението на Сидеров трябва да се рационализира и неговата радикалност би следвало да се изразява в риторика, а не в реални действия, носещи му по-скоро негативи - нищо, че сега фокусът е отново върху него. Не смятам, че той ще спечели от този скандал, но няма и да загуби толкова, колкото всички очакваме. Защото електоратът на Сидеров е извън пределите на рационалното. Хората, които не подкрепят лидера на "Атака", оценяват действията му негативно, но ситуацията не стои така с твърдото ядро на неговата партия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай