Не се задава газова криза, "Южен поток" ще се ускори

Не се задава газова криза, "Южен поток" ще се ускори | StandartNews.com

Проф. Атанас Тасев, енергиен експерт

- Проф. Тасев, предвид ситуацията в Украйна смятате ли, че е възможно да се повтори газова криза?
- Възможно е, но е малко вероятно. Това, което в момента е формирано от правителството и се вземат мерки, е по-скоро превенция за нещо, което може да се случи, може да не се случи. Второ - ситуацията през 2009 г. не може да се повтори по няколко съображения. Първо - България тогава тества изпълнението на Закона за енергетиката, който действа у нас много години. В него е предвидено, че може да има прекъсваемост на доставките на газ заради политическа игра, тероризъм и т.н. Поради това енергийните предприятия са задължени да имат 30-дневен запас от алтернативни горива. Предполагам, че това в момента се следи внимателно. Второ - не сме в разгара на зимата. Трето - очаквам все пак "Чирен" да е пълен. Четвърто - ние тествахме реверса на газовата връзка с Гърция. Там капацитетът е 2 млн. км газ дневно. Нашата дневна консумация е между 5 и 7 млн. "Чирен" след разширението си може да осигурявам между 5 и 5,5. Както и да смятаме стойностите, дори и в случай да се наложи прекратяване на доставките, България няма да попадне в ситуацията от 2009 година.
- Казахте, че в момента се предприема превенция. Какво включва тя?
- Мисля, че тези мерки, които изброих, са достатъчни, за да посрещнем евентуално тази газова криза. От гледна точка на геополитиката съм абсолютно спокоен. Вчера новоназначеният главнокомандващ на военноморските сили на Украйна Денис Березовский просто се закле във вярност към правителството на Крим. Това означава, че вероятността да има сблъсък между украинските военноморски сили и руските е невъзможна. Освен това се появи много интересен играч и той е безспорен геополитически играч - Китай. Той заплаши да предприеме няколко мерки. Китай има договореност с Турция да не се пускат кораби на НАТО или САЩ в района на Черно море. Освен това Китай е готов да предяви иск държавни ценни книжа, емитирани в САЩ, на скромната стойност от 13,5 трилиона долара. Държавните ценни книжа са с голяма степен на ликвидност и гаранция. БВП на САЩ е около 16 трилиона. Това е любопитното явление, защото никой не споменаваше Китай в тази игра. Нивото се вдигна толкова високо, че най-големите играчи започнаха да играят. Ако САЩ се опитат да приложат санкции към Русия, тогава Китай ще поиска незабавно погасяване на този дълг. Това означава САЩ да рухне за 24 часа. Затова съм спокоен - когато големите размахват големите тояги, това означава превенция.
- Има ли опасност за доставките на ядрено гориво?
- Не. Тук няма никакъв проблем. Имаме по морски път достъп. Русия има излаз на Черно море, така че нямаме проблем в това отношение. Освен това предполагам, че енергийната комисия ще трябва да извика и екипа на АЕЦ "Козлодуй" да докладва какво е състоянието. Но предполагам, че има резервни касети и едва ли ще имаме проблеми.
Въпросът сега е дали ще стане "Южен поток". Ще стане. Замисълът на Русия беше именно да заобиколи Украйна, именно поради тази прогнозирана нестабилност. Русия открито го казваше и сега виждате, че има и доказателства. Така че по-скоро ще се ускори реализацията на "Южен поток", отколкото да бъде блокирана.
- Ще загуби ли Украйна отстъпката за руския газ заради дълга си?
- Естествено, че ще загуби. Това беше сделка. Те казаха - няма да ходите в Европа, ето ви 15 млрд. долара. Путин даде част. Предполагам, че вече съжалява. От друга страна такъв бонус с 200 долара да падне цената, такава преференция няма никой и никога не е имал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай