Сряда,

Не плачете за Шенген

От: Администратор -
2415
Не плачете за Шенген
A
A
A

Терорът в Париж отново отдалечи бляна на българските политици за скоростно влизане в Шенген. След извънредната среща на министрите на вътрешните работи и правосъдието на ЕС в петък Румяна Бъчварова и Христо Иванов изглеждаха силно оклюмали, че отново ни хлопнаха вратата пред зоната за свободно пътуване, обхващаща 26 държави. На второ четене новината не е чак толкова лоша. Съдейки по скоростта и ефективността, с която Брюксел реагира на стратегически предизвикателства като бежанската вълна и салафитския джихадизъм, за България е по-добре да не бърза с попадането в Шенгенската райска градина.

След кланетата на 13 ноември Франция временно въведе пълен контрол върху границите си и стана инициатор на кампанията за затягане на дисциплината в цялата общност. По същия начин Оланд постъпи и след кланетата в "Шарли ебдо", но след броени седмици всичко си тръгна по старому.

Сега, изглежда, европейските държавници са се събудили и най-накрая приеха няколко отдавна належащи мерки - засилване на контрола върху външните граници, задължителен обмен на информация между службите за сигурност относно терористи, създаване на Европейски контратерористичен център, увеличаване на проверките вътре в Шенген, създаване на база данни за пътниците по самолетите, засилване на ролите на европейската гранична агенция "Фронтекс" и Европол.

Остава впечатлението, че Европа все пак бавно осъзнава действителността, след като от няколко дни две от столиците са блокирани от армия и полиция, които гонят терористи смъртници и намират захвърлени бомбени колани. Франсоа Оланд обяви, че Франция е във война с Ислямска държава и тръгна да убеждава Европа да се включи в новата кампания на битката с терора. Европа обаче продължава да е твърде беззащитна пред мрежата на глобалния джихад.

Европейската агенция "Фронтекс" едва ли ще може да се справи с охраната на границите със скромния си бюджет от 200 млн. евро. За сравнение САЩ харчат за същите цели 10 млрд. долара годишно. Страни от Шенген, като Гърция и Италия, не просто не успяват да спрат или ограничат бежанското цунами, но и са неспособни дори да го филтрират и да регистрират всички мигранти. За спирането на флотилиите от гемии, пълни с бежанци, е необходимо да се наложи тотална военноморска блокада на Средиземно и Егейско море, а никой няма нито средства, нито желание за толкова скъпа операция.

От последните терористични актове става ясно, че голямата опасност за Шенген дебне не отвън, а отвътре. Почти всички "живи бомби" и масови убийци, изпратени от "Ал Кайда" и ИД, са граждани на западноевропейските страни. Дори и шахидът от летище "Сарафово" - Мохамад ал-Хюсейни, влезе у нас с напълно редовен френски паспорт, за да взриви рейс с израелски туристи. Трансграничните заплахи на всяка от страните не могат да бъдат решени без ефективно връщане на националните граници и цялостна реформа на системите за сигурност по подобие на "полицейските държави" САЩ и Израел. Европейските лидери са още далеч от подобни драстични мерки, затова и за България е по-добре все още да не премахва напълно границите си със страни членки, от които произтичат преки заплахи за националната ни сигурност.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com