Най-ценният приятел е като въздуха

Най-ценният приятел е като въздуха | StandartNews.com

Малкото останали на село стари хора казват, че "пилците се броят наесен". Така е и с учениците, които за наша радост тази година хич не са малко (само дето по селата ги няма). Същото важи и за автомобилните кервани по нашите магистрали - на фона на уж лошото ни финансово положение. Някъде беше споменато, че българин е открил водородния двигател. Сигурно не само го е открил, но и вече тайно го е внедрил в употреба, което е видно от нищожните ни заплати, цените на петрола и яките задръствания в почти всяка точка на България. Така е и с приятелите. Свърши ли хубавото време, свършва и безгрижният живот. Е, не за всички. Та за това може да се каже, че и приятелите се броят наесен. Но това броене е най-истинско в есента на живота на един човек. На този етап повечето, които не са се тотално алкохолизирали и психически амортизирали, много добре осъзнават колко са самотни. Състоянието на тъга, стигащо до отчаяние, някои учени наричат аутизъм, други - лудост, трети - отшелничество, а четвърти го приемат като трагедия. Според древни писания, съществуват четири вида приятелства. Първият вид приятели са тези, които са ти нужни като храната - всеки ден ги търсиш. Вторият вид е като лекарството - търсиш го само когато ти е нужно. Третият тип приятели са като болестта - те винаги търсят теб. Четвъртият тип приятели са като въздуха - понякога не ги усещаш, но те винаги са до теб. Сигурно е дар от Бога да имаш приятели от този вид. Без такива личности до себе си човек е не само социален, но и психически сирак. Затова е хубаво навреме да осъзнаем дара на приятелството. Но, както е казано: "Господ помага, но в кошара не вкарва".

Познавам хора, които могат да напишат трактат за приятелството. За това как в търсенето му българският хомо сапиенс е готов на всичко - на предателство, на коварство, на всякакъв вид материализирани емоции, та дори и на тъй наречените енергийни приоми (магии), които са особено актуални за нашето съвременно общество. С други думи, колкото повече напредва цивилизацията, толкова в по-лоши и първични същества се превръщат хората. Но според Мелани Клайн тези процеси са закономерни, тъй като съществува амбивалентно състояние, закодирано още при раждането на индивида, което е определено като завист или благодарност. За това и едно приятелство може да бъде оприличено на феномена в природата - светулката. По света се срещат над 2000 вида, докато в България са само няколко. При тях светенето е резултат от сложен процес, наречен "биолуминесценция", който се извършва чрез окислителни химични процеси, при които 98% от използваната енергия се превръща в светлина. Тялото на самата светулка съдържа луциферин и луцифераза, които се свързват по между си, когато трябва да се произведе светлина.

Ще се запитате какво е общото между светулката, есента и приятелството? Това е времевият светлинен период, който се активира от луциферазата и той е много кратък. Същото е и с приятелството при повечето от хората, олицетворено от бялата есен - отражение на сребристите им коси. Дано не е за някои истина споменатото в поговорката, че "интересът клати феса". Но има още нещо и това е, че повечето болести се активират и проличават през този сезон. Дали това е свързано с промяната на климата, намаленото слънцегреене, мрачното време, дъждовете и топлинните несгоди, водещи до различни състояния на депресия, психози и неврози? Нашите баби и дядовци винаги са казвали, че след Преображение и появата на буквата "р" в името на месеца, животът става по-труден. Основно заболяванията, проявяващи се в този период, са подвластни на ухото, носа и гърлото. Оттам безжалостно ги следват сърдечно -съдовите и стомашно-чревни заболявания, които в повечето случаи водят до безсъние. В момента процентът на тези психологични състояния при нашето население спрямо останалите държави е много висок. Те идват след приятните емоции на знойното лято и прохладните сенки, даряващи ни с кърлежи и какви ли не насекоми, както и водните пространства, посещавани от хора с какви ли не заболявания, климатиците на самолети и автобуси, пренесли даровете на всевъзможни инфекции. Като например паразити, нанопаразити, стрептококи, стафилококи, плеоморфни бактерии - микоплазма и уреаплазма, бацили. И най-опасната, но все още не добре позната твар - микозата с нейните спори, причиняващи най-тежките урогинекологични заболявания, атакуващи организма отгоре надолу (възпаление на малки таз), допринасящи за най-сериозните заболявания на опорнодвигателната система. И като десерт на тези инфекции идват различните обриви по тялото, наречени копривни и какви ли не още трески, та да стигнем до кошмара на всички жени - акнето. Да споменем за циститоподобните заболявания, уретрити и простатити - първото, а може би и по-горно стъпало към стерилитета. И всичко това може да бъде причинено от един грам пясък. Но не този, който е във водата, а този, който е около водното пространство. Учени от Университета на Северен Илинойс и Университета в Маями са доказали наличието на над 1000 вида микроби в това количество пясък. Според тях децата са най-застрашени поради техния абсолютен контакт с градивния материал на пясъчните им замъци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай