Народът разделен за оставката на Бойко

Две трети ще гласуват на предсрочни избори

Народът разделен за оставката на Бойко | StandartNews.com

Трябваше ли премиерът да подава оставка? Въпреки бунтовете, довели до нея, народът е силно раздвоен по въпроса, показва експресно проучване на "Алфа рисърч". То е проведено в деня на оставката сред 500 българи.

50 на сто от запитаните смятат, че  правителството е трябвало да подаде оставка. 47 на сто обаче отговарят с "не" на въпроса. Едва 3 на сто от сънародниците ни нямат мнение.

По думите на Боряна Димитрова от "Алфа рисърч", изказани пред БНТ, зад тези цифри стоят симпатизантите на различни политически сили с ясно изразени политически симпатии. Около 75% или три четвърти от симпатизантите на БСП, "Атака" и ДПС твърдо стоят зад тезата, че правителството е трябвало да подаде оставка. Почти огледална е картината при симпатизантите на ГЕРБ - 75% от тях твърдят, че кабинетът е трябвало да удържи и да не депозира оставката си.

Наблюдават се изключително полярни позиции след негласуващите и сред привържениците на други политически сили като "Движение България на гражданите" и ДСБ. Там симпатизантите са разделени наполовина, казва Димитрова.

Две трети от сънародниците ни са твърдо убедени, че ще гласуват на предсрочните парламентарни избори. 66 на сто отговарят, че няма да се поколебаят да дадат вота си. 20 на сто няма да пуснат бюлетина, а 14 на сто още се колебаят на този етап, сочи проучването.

На въпроса кой е най-добрият вариант за страната след оставката, 73% застават зад идеята за служебно правителство, назначено от президента. 17 на сто са за кабинет с мандат на ГЕРБ. Ново правителство, оглавявано от други политически сили, искат 4 на сто.

85% от анкетираните одобряват протестите в страната, а едва 14 на сто са против тях. Един процент от запитаните нямат отговор на въпроса.

49 на сто обаче са на мнение, че в иначе гражданските протести са се промъкнали провокаторски групи. 30 на сто смятат, че бунтовете са били изцяло граждански, а 21 на сто са на мнение, че протестите са използвани от групи, имащи интерес от тях.

Въпреки че протестите доведоха до политическа криза, всъщност по-голямата част от гражданите казват, че биха подкрепили основно икономически искания. На въпрос "Зад какви искания бихте застанали", 89 на сто се обявяват срещу монополите и ниските доходи. Едва 21 на сто казват, че биха подкрепили политически искания като оставка на правителството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай