На живот и смърт е да се отпусне примката на бизнеса

На живот и смърт е да се отпусне примката на бизнеса | StandartNews.com

Много правилно е решението на премиера Пламен Орешарски да се редуцират режимите и регулаторите за бизнеса. Не е въпросът обаче да се маха каквото и както дойде, а да видим какво трябва да остане, защото сегашното положение наистина е страшно. Толкова много регулации нито може да се администрират, нито да се прилагат ефективно. В момента има много благодатна почва за корупция и за спъване на всяко начинание. На всяка стъпка трябва да се представя някаква бумага, докато занесеш и последния документ, на първите вече започва да им изтича срокът.
Ако нещата вървяха по нормален начин, сега да сме с пет години по-напред. За всяко нещо общинските чиновници се запъват, а те на практика управляват разрешителните режими.

Говоря за малкия и средния бизнес, който непрекъснато ходи в общината да получи разрешение за едно или друго. Първата реакция на чиновника е да обясни колко ниска заплата получава и да те гледа начумерено. Да не говорим пък за някои главни архитекти на някои общини. За бизнеса те имат приемно време два пъти в седмицата по два часа. Когато идва човек, който се е заел да прави нещо, което ще създава работни места в неговата община, той трябва посред нощ да го приеме, а не да вика "Вън! Приемното ми време свърши."

Те са незаинтересовани, враждебно настроени към всеки предприемач. Говоря за най-дребни неща - да направиш едно магазинче, да направиш нещо, което храни семейства. А като се стигне до ДНСК, там просто не ми се говори. За едно и също нещо трябва да ходиш най-малко по три пъти във всяка една институция. Например за предварителното проучване и проектиране се съгласува с всички надлежни институции. После при същинския проект - пак се минава по всички служби, за строително разрешение за строеж - отново през същите.

Накрая за 72-часовата проба пак съгласуваш с всички, което се повтаря и при получаване на разрешението за пускане в експлоатация - сякаш сме олигофрени! Мен са ме карали да сменям цялата фасада на магазин, защото рекламният надпис бил с два сантиметра по-ниско поставен, отколкото е предписанието на общината! Докато чиновникът не разбере, че получава заплатата си не за да пречи, а за да помага, тя няма да стане по-висока. Колкото повече хора в България създават доход, толкова по-добре ще сме всички. И настоявам да се обърне внимание най-вече на дребните предприемачи, които са тотално незащитени. Крупният бизнес е по-добре - като удари с юмрука по масата, и започват да се съобразяват с него. Но малките и средните предприемачи просто са в краката на всички.

Хората, които в момента управляват държавата, са били на власт и преди. Но сега те просто нямат друг избор, освен да направят каквото трябва. Видяхме, че мечката вече здраво играе при комшиите - и при едните, и при другите, игра и при нас и може да се върне още по-страшна. И мисля, че тези начело на държавата го разбират много добре. В момента има болезнена нужда, на живот и смърт, от отпускане на примката около бизнеса. Да се даде възможност на хората, които искат да правят нещо, да го правят. Няма да сгреша, ако кажа, че през последните 20 години всичко, което е правено в България, е въпреки държавата, а не благодарение на нея. Крайно време е това да престане да е така. Мисля, че новото правителство е пределно наясно с проблемите и има много правилни идеи за тяхното решаване. Остава да го направят. Не съм оптимист обаче за бъдещето, доста сме лъгани досега. По-скоро имам засилени надежди и съм в очакване на първите резултати, чак оптимист още не мога да бъда. Нека да видим какво ще се случи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай