Москва няма да допусне терор на олимпиадата

Проф. Димитър Йончев, експерт по сигурността

Москва няма да допусне терор на олимпиадата | StandartNews.com

Времето, в което живеем, е белязано от терористични актове, което вече е достатъчно предвидимо. Както примерно имаме в историята време на рицарски турнири и на кръстоносни походи, на изгаряне на вещици, нашето време сега се бележи с този тип терористични посегателства, които са много зловещи. Отвореният начин на живот в глобалния свят позволява придвижване и страшно затруднява контрола, така че вероятно и в бъдеще тези неща ще продължат и един от щрихите на нашето време ще бъде терористичният ужас, който засяга засега по-големите играчи в геополитиката, но няма никакви гаранции, че не може да се разпространява. В глобалния свят тъкмо атомизирането на живота и движението на хората правят този тип действия практически неконтролируеми.

След разпадането на двуполюсния свят, след падането на Берлинската стена имаше една много добряческа, бих казал, печеливша политика, пълна с ентусиазъм, да се разпространяват ценностите, демокрацията, американското влияние, което като култура е всъщност глобализацията, и т.н. Но покрай това се очертаха едни конфликтни точки. Хора като Хънтингтън направиха услуга на политиците, като им обясниха, че живеем във време, в което цивилизациите влизат в конфликти, което е един от аспектите. Има много по-важни други аспекти, където цивилизациите си сътрудничат, но това не е интересно за такава политика. Покрай тази политика, покрай някои лобита, покрай това намесване къде ли не се оформи действително едно противопоставяне на фундаменталистката част на исляма с търгашеския дух на Запада, както самите ислямисти го наричат. Тези конфликти вървят по всички чувствителни точки.

Така че, логически, не е необяснимо това, което се случва, а практически, всеки конкретен акт е някакъв неочакван ужас и това създава едно тягостно настроение у хората. Съвременните терористични актове се ориентират към натрупването на хората и олимпиадата в Сочи е едно такова критично място. Макар че там вече две години се вземат много сериозни мерки и аз смятам, че там няма да се допусне такъв драстичен акт, но това не пречи той да се случи на друго място. Но какви строги мерки да вземеш, когато става дума за десетки и стотици хиляди хора, за милиони даже? Не можете да контролирате всеки и всичко. Тук става дума за една по-друга организация в обществото, с повече бдителност, с по-сериозни разработки. Много трудно се влиза в тези мрежи. Светът ще свикне, ще се приспособи и вероятно ще има по-голям ефект. През последните години от десет терористични акта девет се разкриват предварително. Това не означава, че са изчезнали. Светът е неподготвен за такъв тип атаки. Неслучайно ги наричат асиметрични, защото службите, на които си плащаме данъците, не са подготвени да контролират такъв тип процеси. Там не се прониква като класически прониквания, там филтърът е съвсем друг. Така че няма да е лесно на съвременния свят, на всички нас в него, но такъв е светът и ще трябва да го приемем и да се приспособим.

В Кавказ даже почти на всички места, където имате терористични актове, се разнася миризмата на нефт и това няма скоро да престане, докато не се намерят алтернативните горива. Нефтът е страхотен магнит за политически намеси, за търсене на права и т.н. Всички стратегически суровини, каналите на трафиците, в това число и на наркотрафиците - навсякъде това са чувствителни точки и там се кръстосват интересите. Ислямът участва по този начин, той няма друг начин да се намесва. Аз не говоря за исляма като някаква структура, като империя или като държава, а говоря за фундаменталистки структури, които прибягват до този тип действия. Те на свой ред поддържат някакъв авторитет, опитват се да преследват някакви цели. Това е един друг разговор в света на исляма. Държави като Турция, да вземем и Арабската пролет, и после това напрежение между Израел и неговите съседи, което бележи целия свят от Втората световна война насам и сега продължава в дълбочина. Това напрежение е почти навсякъде, където има сблъсък между ислямисти и западни граждани. На пръв поглед нещата са изолирани, на втори поглед, имат връзка помежду си. Светът е много свързан взаимно, трудно можете да кажете, че едно събитие има само един корен и само един причинител. Извършителят е един, а докато се стигне до него, много влияния се кръстосват. Такъв е съвременният ни свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай