Местан ще развали достлука ни с Турция

Отношенията ни с Анкара са поставени на карта заради дребни партийни сметки

Местан ще развали достлука ни с Турция | StandartNews.com

Намесата на Турция в предизборната борба у нас противоречи на всякакви норми. Ефектът, който се търси с тази декларация на Анкара, е чисто психологически. На първо място това е опит за сплашване. Второ, това е доказателство за връзките на властта в Турция с обединението на ДОСТ и НПСД, защото освен Лютви Местан в него е и Касим Дал, който е много по-важната фигура. Местан е обикновен дискредитиран доносник от Държавна сигурност.

Същественото е, че тази декларация е поискана от хора в България. Официална Турция има изключително детайлна и достоверна информация за това какво се случва в у нас. Официална Турция е пределно наясно, че такава декларация не би могла да има абсолютно никакъв ефект. Защото правилата за гласуване се приемат със закон. Всички знаем разпоредбите на Венецианската комисия, че
60 дни преди избори промени не
се правят
А дори и да се правеха, в момента няма парламент, така че самата декларация сама по себе си, от законова и от политическа гледна точка, е тежко безсмислена. Но тя постига съвсем други цели - казва ясно на българските турци, че има хора в България, които могат да изискат определени неща от турското правителство.
Както, и че турското правителство е изцяло на тяхна страна и се интересува от успеха им на изборите. А това вече е много притеснително.
От страна на еничарите Евгени Михайлов и Георги Боздуганов, както аз ги наричам, непрекъснато чуваме разни неща за антикомунизъм, за лустрация и т.н. Проблемът тук е друг. Проблемът е, че чужда държава пряко интервенира в България. И ако тази позиция е оправдана донякъде за хора като Орхан Исмаилов и Касим Дал, то тя категорично е непонятна за българи, които се захващат да агитират за този политически проект. Това също лесно може да бъде обяснено. Ако аз живея в Албания например, а съм българин и християнин, най-вероятно също щях да правя в Албания това, което Орхан Исмаилов и Касим Дал правят тук - да се събера с други българи да се борим за нашите права, да се борим за популяризиране на българската култура, на българската история, да има християнски храмове. Тяхната позиция е автентична, но на българи, които се присъединяват към този проект, при очевидното влияние на турската страна и турските служби в изграждането на тази партия, това
вече наистина е пълен позор и национално предателство
Нещата могат да стигнат дотам, че заради дребни политически сметки на хора, които са тежко компрометирани и които плюха на името си, може да пострадат отношенията между България и Турция. Самият Лютви Местан каза, че ако се окаже, че е писал доноси след 1980-та година, ще излезе от политиката. Няколко дни по-късно стана ясно, че през 1989 г. е доносничил за настроенията през възродителния процес. Реакция от г-н Местан обаче не последва. Той просто си смени версията. Каза, ами не, покажете нещо, което собственоръчно съм писал. Човек може да доносничи устно, може и по телефона. Показаха се документи, че от агент Павел в Момчилград са получавани сведения през 1989. Ако той имаше малко достойнство, щеше да се оттегли вече от политиката.
А сега заради дребни политически сметки и дуене на перки Местан и компания са на път да унищожат всичко, което българската дипломация постигна през последните години. Какво беше то? Турция, за огромна разлика от Гърция, не пусна към България почти никакви бежанци. Когато 40-50-хилядна тълпа се беше засилила към границата, тези хора бяха спрени в Одрин и върнати обратно в Турция. Напиращите към гръцките острови бежанци никой никога не е спирал. Дори целенасочено се пускат заради лошите дипломатически отношения между Анкара и Атина. Това доведе до бедствено положение на Лесбос и на още няколко гръцки острови.
В същото време България изгради перфектна дипломация с Турция през последните години. Твърдя, че Борисов и Ердоган освен политически, имат и приятелски отношения. Въпреки всички очевадни проблеми на режима на Ердоган за България е изключително важно да има добри дипломатически отношения с Турция. Сега, заради една микрополитическа партия, изпълнена с болни амбиции на тежко компрометирани хора, цялостните дипломатически отношения между Турция и България са на път да бъдат влошени, което ни поставя в изключително лоша обстановка. Особено с оглед на историческия период, в който се намираме. И тези хора в момента извършват тежка, грозна и системна работа срещу българските национални интереси. Защото всичко, което България е успяла да защити през последните години като дипломатическите отношения с Турция, в момента се хвърля на карта, за да може някакъв амбициозен човечец да прескочи 4-процентовата бариера. Точно това се случва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай