Машинно гласуване на пожар гарантира хаос

ЦИК може да се измъкне от проблема с адвокатски номера

Машинно гласуване на пожар гарантира хаос | StandartNews.com

Дори на 26 март да имаме машинно гласуване, то ще се случи насила и в този случай е по-добре да не се случва. Защото в противен случай ще бъдат нужни много компромиси, които по-късно могат да създадат предпоставки за различни драматични събития, включително поставяне под съмнение легитимността на процеса. Това могат да са компромиси, свързани с цялата операция, с тестване на машините, с отговорността за това как ще функционират. За всичко това се изисква доста време. Освен това производителят със сигурност няма да е български, за да може да носи отговорност. А когато се използва външна собственост и външни производители има много големи рискове. Трудно ми е да кажа каква е процедурата от тук насетне, това трябва да кажат тези, които отговарят за това. Искам само да подчертая, че за всичко, което е свързано с изборите,

може да бъде заобиколена процедурата за обществени поръчки

тъй като вотът е с краен срок. И предполагам, че това е една от целите, защото ще има някакъв вид пряко договаряне – дали ще бъде с доставчик, посредник. Предполагам, че търговският интерес е преобладаващият, тъй като друга причина, каквато и да е, в такъв спешен порядък да се организира такава мащабна операция, няма. Покрай изборите много хора се стараят да размътят водата, за да ловят рибата. Рибата сме ние, гласоподавателите, и разбира се, бюджетът. Приближаваме се към нещо като организирана несигурност, която може да прерасне в хаос и да се дискредитира цялата операция. Целта, разбира се, е да има нови избори. Това ще зависи от партията, която е загубила изборите, а не от партията, която е спечелила. До средата на януари имаше работещ парламент, а месец по-рано се знаеше, че изборите са неизбежни. Ето защо ЦИК трябваше просто да напише някакво становище и любезно да се обърне към парламента, за да се променят преходните и заключителните разпоредби на закона, така че да се направи това, което е възможно. 500, 1000 или 2000 машини са все още в обсега на възможната реализация. И 12 000 може би са възможни, но със съпътстващите рискове. Вицепремиерът, който отговаря за организацията на изборите, даже е казал, че ще се доставят и в чужбина.

Но кой ще контролира всички процеси?

И още нещо – съмнявам се, че съдът изобщо е задължил Централната избирателна комисия да изпълни нормата. Съдът е отменил решението на ЦИК, което е било съобразено с възможностите. Така че комисията може да вземе следващо решение, например за 540 машини, после за 560 и така докато се обжалва на различните нива. И това може да продължава колкото е необходимо, тъй като процедурата продължава по няколко дни. И така до предпоследния ден на изборите, когато ЦИК ще вземе последното си решение. Това е т.нар. „адвокатски номер".
Липсата на машинно гласуване не подлага на съмнение законосъобразността на изборите. Не са поставени под съмнение нито честността, нито правата на избирателите, нито прозрачността на процедурата и нейната надеждност. Всичко това може да се извърши и с хартиени бюлетини. В случая може да се направи следната аналогия: според Изборния кодекс от известно време можем да използваме при гласуване преференцията. Избирателите, които го пожелаят, я използват, а тези, които не искат да я използват, не са длъжни да го правят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай