Ловният сезон за депутати е открит

Първата люспа от ГЕРБ със сигурност няма да е последна

Ловният сезон за депутати е открит | StandartNews.com

Парламентарната традиция повелява в началото на мандата да се разпадат опозиционните групи, а в края - фракциите на управляващите. При последните две Народни събрания още с откриването им се появяваха т.нар. мравки, които се примъкваха дискретно към управляващото мнозинство заедно с дела от субсидията, докато беше в сила правилото "парите следват депутата".

Вчера разпери криле "първата лястовичка" на разкола в ГЕРБ. Народният избраник от Свищов Георги Марков внесе молба за напускане на групата. Хората на Бойко Борисов тепърва ще гадаят за причините за развода. Станаха известни някои тревожни обстоятелства и съвпадения около лупинга на свищовлията.
Преди седмица Марков самосиндикално, без да се допита до партията, се включи в делегацията на Пламен Орешарски в Румъния и дори организирал среща с тамошната българската общност.
След завръщането си депутатът открито се тросна на партийното ръководство: "Борисов не ми е родител да знае къде ходя". Той обясни напускането си със

стила на "дружинните ръководители"

в ГЕРБ. Междувременно стана известно, че Георги Марков е сериозен клиент на Софийската градска прокуратура. Разследван е за измама с ДДС, свързана с продажбата на автогарата в Свищов.
Криминалният сюжет зад напускането дава поводи за множество спекулации, че управляващите от БСП и ДПС са предприели специални операции да си подсигурят няколко гласа повече и да се отскубнат от мъртвата хватка на "Атака". Двете партии имат общо 120 гласа и всеки един допълнителен депутат за тях е добре дошъл.
Всъщност именно партията на Волен Сидеров е най-потърпевша от сценариите за разбиване в предишните парламенти. И в 40-ия, и в 41-ия ПГ "Атака" се разрои, като част от напускащите я неизменно се примъкваха към управляващото мнозинство.

Бягството на Марков е симптом и за друго явление. След падането от власт монолитната ГЕРБ започна да се пропуква. Първо беше създадена партия БАСТА от отцепници начело с бившия земеделски министър Мирослав Найденов. След това местни лидери на ГЕРБ започнаха да дезертират към по-перспективни политически проекти. Сега и депутатите им започнаха да се ослушват накъде духа вятърът. Без съмнение ореолът на Борисов е доста потъмнял в сравнение с небесния му статус преди премиерската му одисея. Тогава из нета се пишеха шеговити възхвали като: "Някои хора носят пижами със Супермен.

А Супермен носи пижама с Бойко Борисов"

Ако лидерът на ГЕРБ беше съхранил култа към своята личност, мнозина щяха да вярват, че може да реши и драмата в Украйна с една разходка из "Евромайдана". Вместо това Борисов е с паднал рейтинг и няма особени почитатели извън свиващото се твърдо ядро на ГЕРБ. Затова дори и да е плод на конспирация, измяната на Георги Марков е логично следствие от слабата форма на партията.

Трудно е да се предвиди дали свищовският депутат ще остане самотен в начинанието си, или се намираме в навечерието на преселение и на други представители от ГЕРБ. Ако се съди по досегашния опит, не е изключено опозиционни политици да бъдат изкушени с пари и/или постове, или със спиране на разследвания за евентуалната им престъпна дейност. Да не забравяме, че за някои членове на парламента ден година храни, а лоялността и постоянството са отдавна загубени добродетели в политическата джунгла у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай