Лимитите бъркат в джоба на пациента

Лимитите бъркат в джоба на пациента | StandartNews.com

Д-р Емануил Найденов,

Гражданска инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване"

Въвеждането на лимити за болничната помощ не е добро за цялата система. Целта на мярката е да се спестят средства, но ще бъде платена много висока цена - ще падне качеството на лечение, болниците ще бъдат ограничени да плащат на младите специализанти. Всичко това поставя под въпрос идеята за лимит, която е императивно наложена от страна на НЗОК, без да има консултации на широка основа.

Тази мярка ще затрудни достъпа на пациентите до съвременна и качествена бърза помощ, ще доведе до дискриминацията им. Изключително притеснително е положението с онкологичните пациенти, защото има лимити и за лекарствата за рак, което ще се отрази на лечението на хората.

Бюджетите за тази година са до 95% от средствата на болниците за 2014 г. Това означава, че с по-малко средства трябва да се осигури същото лечение, което е невъзможно. А в същото време се увеличава броят на онкологичните пациенти. Надявам се здравното министерство и НЗОК да осъзнаят навреме тези проблеми и да не се стига дотам пациентите да плащат сами за своето лечение или да търсят алтернатива в чужбина.

Това е недопустимо, след като терапията може да се прави в България.
Според мен това, което трябва да се случи, ако няма нужната чуваемост, е казионните институции да инициират широка дискусия, в която да има представители на пациентски организации, болнични заведения, медицинското съсловие. Очаква се лекарите да бъдат представени от лекарския съюз, а той отсъства.

Освен това трябва да се вземе предвид, че конкуренцията е единственото, което може да увеличи качеството и приходите на медицинския персонал, но в условията на монопола на НЗОК това няма как да се случи. Сега се предлага пакетът на касата да се раздели на две, но проблемът е, че липсва яснота как точно ще стане това. А само конкретиката може да ни успокои и да кажем - да, това би работило.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай