Леви съветници, но кабинет без БСП

Президентът показа, че се е готвил сериозно за първия си политически изпит

Леви съветници, но кабинет без БСП | StandartNews.com

Президентът Румен Радев изглежда ще изпълни това, което подметна уж на шега на депутатите – че им остават още една седмица. Още на втория работен ден от встъпването си в длъжност петият президент превърна „Дондуков" 2 в зона, пълна с кандидати за славата. Кове се служебен кабинет и до края на настоящата седмица е твърде възможно да има освен правителство и дата за предсрочни избори. Но все пак да не избързваме. Президентът влиза на скорост в политическата кухня и то в най-трудната й част - формирането на служебно правителство. Какво можем да очакваме от Радев? Ако се вгледаме в първоначалните номинации на членове екипа му виждаме две фигури - Иво Христов, като началник на кабинета му и Елена Йончева, прессекретар, Деница Златева, секретар по председателството на Европейския съюз, Атанас Кръстин, секретар по външната политика и проф. Емилия Друмева, правен секретар.

Дотук лявото надделява, доколкото тези кандидати са повече или по-малко свързани с БСП. Ако погледнем праволинейно трябва да се съгласим с обвиненията, че Радев ще бъде по-близък на БСП и ще се влияе от „Позитано" 20. Но

нека се вгледаме в хората, които вчера цял ден сноваха на „Дондуков"2

Те не бяха там, за да го поздравят с встъпването му в длъжност. Те прекараха часове в кабинета му. Явно поканени с цел. А каква може да е целта? Една-единствена - сглобява се служебно правителство. И тук започва да става по-интересно. Докато в президентския екип засега доминира БСП, то за хората, с които се водят разговори за служебни министри, това съвсем не е така. Кого видяхме вчера в президентството? Проф. Огнян Герджиков, Ради Найденов, Кирил Ананиев, Рашко Младенов, Гълъб Донев. Все хора от политиката и държавната администрация в правителствата на Симеон Сакскобургготски и Иван Костов. Някои от тях бяха и на барикадите през Виденовата зима. И по-важното - тези хора ги обединява не само това, че са или били членове на партии, различни от БСП или безпартийни. Те са експерти, безспорно признати в своите области и с имена на честни хора, незамесени в скандали и корупционни схеми. И тук трябва да признаем, ако разбира се те станат служебни министри, държавническо мислене на новоизбрания президент, което мнозина не очакваха. Ясно е, че Радев се е готвил старателно за първия си политически изпит, проучвал е личностите, които смята да номинира и се е убедил, че те ще бъдат правилните хора на правилното място в точния момент. Защото това са хора, които

имат опита, знанието и поуките от грешките си

И най-вече, да се надяваме, желанието да помогнат на страната си в труден момент като настоящия, именно използвайки качествата, които притежават.
Защото да, служебният кабинет има за основна задача да подготви и проведе предсрочните избори, но през времето до тяхното провеждане държавата трябва да функционира, и то добре, за да не се налага следващото редовно правителство да започва отначало, както се е случвало неведнъж. Явно президентът Радев мисли по този начин, а не по канона на партията, издигнала кандидатурата му за този пост. Такова мислене аз наричам държавническо. Защото някой може да каже и то именно от средите на БСП, че той на практика се опитва да реанимира други партии с кандидатурите на проф. Герджиков, Ради Найденов или Кирил Ананиев. Нека говорят. По-важното е президентът да избере хора за служебния кабинет, които да реанимират страната ни. Това ще бъде заявка за един силен мандат на силен президент. Не съм гласувал за него, но му го пожелавам, защото ще бъде нещо добро за България и оттам за всички нас. Без партийни пристрастия, дано не му попречат и дано не им попречат!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай