Събота,

Лекарите отлитат на Запад

От: Администратор -
2226
Лекарите отлитат на Запад
A
A
A

През последните десет години от България бягаха главно компютърни експерти, докато сега напускат лекари и квалифициран медицински персонал.

Колко лекари напускат България годишно не е съвсем ясно. Но според статистики на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие на първите места в класацията по емиграция от България са лекари и добре квалифициран медицински персонал. Отворените граници на трудовия пазар кара някои в Германия да плашат с приток на необразовани бедняци от България и Румъния. Онова, което те тактично премълчават, е, че от двете страни идват основно висококвалифицирани специалисти, които после липсват на родните си страни.

Заради 20 пъти по-високите заплати в Западна Европа България и Румъния изпитват трудности да задържат своите лекари у дома, пише австрийският вестник "Ди пресе". Изданието прогнозира, че ако не се вдигнат заплатите на лекарите, а с това и вноските за здравно осигуряване, специалистите едва ли ще могат да бъдат задържани в страната.
От 90-те години на миналия век 1 млн. българи и 3 млн. румънци са напуснали родните си страни в търсене на по-добри условия за работа и живот в чужбина. Голямата част от тях не са необразовани хора, сезонни или строителни работници, а тъкмо квалифицирани кадри, които двете страни губят безвъзвратно в полза на по-богатия Запад. Изтичането на мозъци им създава сериозен проблем.

А "мозъци" в България има достатъчно. С медали се завърнаха учениците от Математическата гимназия в София от олимпиада за млади таланти в Индонезия. Но колко от тях ще започнат работа в българските фирми и институти, не е сигурно. "Двама от всеки трима научни сътрудници в Математическия институт към Техническия университет в София са напуснали България през последните 15 г.", оплаква се проф. Михаил Константинов.

Активната част от българската интелигенция отдавна живее на Запад, продължава австрийският "Ди пресе". Но не са само парите, които карат много българи да напускат страната: "Други важни причини са липсата на стабилна среда, разпадът на обществото и цялостната атмосфера", казва пред изданието 31-годишният Антон, който работи в банка. Той признава, че със съпругата си често обсъждат възможността да се преместят в Лондон. Има и такива, които след известен престой в чужбина се завръщат в родината. Не обаче и сред лекарското съсловие, констатира "Ди пресе".

Списание "Шпигел" посочва, че бягат предимно младите и мотивирани лекари. В Германия те започват да печелят пари още преди да е приключила специализацията им, докато в България те често трябва да си плащат за това допълнително обучение. Лошите условия на труд са другата причина, която ги кара да търсят късмета си в чужбина. "Нямам прекалено високи изисквания, но би било добре, ако не се налага да работим с изпочупена апаратура или в помещения, чиито стени се лющят. А най-добре ще бъде, ако при назначенията се гледа не кой какви връзки има, а професионалната квалификация и качествата на кандидата", казва пред списанието Петя Мутафчиева, която от 26 години работи като хирург в една софийска клиника.

Средната заплата на лекарите в България е към 500 евро, пише на свой ред "Франкфуртер алгемайне цайтунг" (ФАЦ). Има обаче заплати и по 350 евро. Някои здравни заведения се опитват да задържат медицинския си персонал с по-високо заплащане. Във Варна, например, една клиника неотдавна вдигна заплатите на лекарите двойно, посочва изданието.

Въпреки това 78% от българските лекари мислят да емигрират, показват актуални социологически проучвания. Наскоро НСИ пък отчете, че в шестмилионна България са останали само 80 специалисти по патоанатомия. При това половината от тях предстои да излязат в пенсия. Все повече млади лекари заминават направо след следването си за чужбина, оплака се напоследък пред "Ню Йорк Таймс" неврохирургът Марин Маринов, декан на Медицинския университет в София: "Обучаваме ги шест години, инвестираме пари и интелект, за да направим от тях добри лекари, и после те изчезват."


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com