Неделя,

Кучето е заровено в ниските заплати

От: Администратор -
2091
Кучето е заровено в ниските заплати
A
A
A

Моментът е много сложен и труден и хората трябва да бъдат успокоени. Дългосрочният поглед върху цените на тока и парното в България трябва да се насочи преди всичко към заплащането на труда на работещите. Не може да се мисли за цената на тока без да се имат предвид заплатите, и обратно. А създаването на олигарсите у нас неминуемо удря по възнагражденията - колкото повече и по-силни са олигарсите, толкова по-зависими са заплатите от тях. В смисъл толкова по-ниски са, защото няма конкуренция и не можеш да напуснеш единия, за да отидеш при другия - все едно и също е.

Не може заплатите в България да са толкова ниски, това икономически не е логично. Не може производителността на труда тук да е 40% от тази в Европейския съюз, а минималната заплата - няма и 10%. Трябва да има репер, на който да се опрат и цените на енергията, и възнагражденията. Затова трябват и регулации. Изобщо цената на тока минава през няколко фактора, които все отчитаме със закъснение. Вече е ясно, че безконтролното и недалновидно включване на толкова много възобновяеми енергоизточници (ВЕИ) с техните гарантирано високи цени е грешка. И са виновни не бизнесмените, които направиха такива паркове, а тези, които им разрешиха и които получиха доста тлъсти комисиони.

Продажбата на електроразпределителните дружества също беше грешка, но е много трудно да си ги върнем. Но не виждам защо да не се потърси отговорност от тези, които разрешиха всички безобразия.   

Друг проблем, който назрява и скоро ще избухне като протестите срещу скъпия ток, предвиждам да е срещу произвола на банките и също толкова непосилните лихви. Хората вече не могат да плащат вноските по кредитите си, а банките се държат арогантно. Твърде много са чуждестранните кредитни институции в България, които отгоре на всичко не вкарват капитал у нас. Там също липсват реални  регулации, въпреки силните закони. За лихвите по заемите също липсва репер, нищо че повечето са обвързани с Юробор. Той не е проблем, проблем е безконтролната добавка към лихвите, която банките произволно определят без никаква методика и пак така произволно променят. Тези плащания също са обвързани със доходите в страната, но не само. Съвсем скоро ще видим, че финансовият министър в оставка Симеон Дянков съвсем не е най-мразеният човек в България, някои шефове на банки ще го задминат.  

 

Записа Валерия Стойкова


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички