Кучето е заровено в ниските заплати

Кучето е заровено в ниските заплати | StandartNews.com

Моментът е много сложен и труден и хората трябва да бъдат успокоени. Дългосрочният поглед върху цените на тока и парното в България трябва да се насочи преди всичко към заплащането на труда на работещите. Не може да се мисли за цената на тока без да се имат предвид заплатите, и обратно. А създаването на олигарсите у нас неминуемо удря по възнагражденията - колкото повече и по-силни са олигарсите, толкова по-зависими са заплатите от тях. В смисъл толкова по-ниски са, защото няма конкуренция и не можеш да напуснеш единия, за да отидеш при другия - все едно и също е.

Не може заплатите в България да са толкова ниски, това икономически не е логично. Не може производителността на труда тук да е 40% от тази в Европейския съюз, а минималната заплата - няма и 10%. Трябва да има репер, на който да се опрат и цените на енергията, и възнагражденията. Затова трябват и регулации. Изобщо цената на тока минава през няколко фактора, които все отчитаме със закъснение. Вече е ясно, че безконтролното и недалновидно включване на толкова много възобновяеми енергоизточници (ВЕИ) с техните гарантирано високи цени е грешка. И са виновни не бизнесмените, които направиха такива паркове, а тези, които им разрешиха и които получиха доста тлъсти комисиони.

Продажбата на електроразпределителните дружества също беше грешка, но е много трудно да си ги върнем. Но не виждам защо да не се потърси отговорност от тези, които разрешиха всички безобразия.   

Друг проблем, който назрява и скоро ще избухне като протестите срещу скъпия ток, предвиждам да е срещу произвола на банките и също толкова непосилните лихви. Хората вече не могат да плащат вноските по кредитите си, а банките се държат арогантно. Твърде много са чуждестранните кредитни институции в България, които отгоре на всичко не вкарват капитал у нас. Там също липсват реални  регулации, въпреки силните закони. За лихвите по заемите също липсва репер, нищо че повечето са обвързани с Юробор. Той не е проблем, проблем е безконтролната добавка към лихвите, която банките произволно определят без никаква методика и пак така произволно променят. Тези плащания също са обвързани със доходите в страната, но не само. Съвсем скоро ще видим, че финансовият министър в оставка Симеон Дянков съвсем не е най-мразеният човек в България, някои шефове на банки ще го задминат.  

 

Записа Валерия Стойкова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай