Кой ще вади морковите, ако Brexit спре имиграцията

Кой ще вади морковите, ако Brexit спре имиграцията | StandartNews.com

Фермерът Гай Поскит обхваща с поглед поле с тиквени разсади и се тревожи как ще бъдат засадени и събрани в бъдеще, ако следващата седмица Великобритания гласува за напускане на ЕС и затръшне вратата пред работници мигранти. Инструкции за трудова и здравна безопасност на полски, руски и английски са окачени из фермата му и в цех за опаковане на зеленчуци, пълен с тракащи конвейерни ленти с моркови. Огромното мнозинство от работниците на Поскит са от Полша или балтийските държави.

"Не мога да си ръководя бизнеса без работници мигранти", каза Поскит, след като една от смените във фермата му в Йоркшър завършва засаждането на хиляди разсади, които ще са узрели навреме за Хелоуин. Фермата на Поскит доставя зеленчуци на британски супермаркети и фирми за кетъринг. Тя е типичен представител на много предприятия в областта на земеделието, хотелиерството, ресторантьорството и строителството, които силно разчитат на нискоквалифицирани и нископлатени работници от по-бедните части на ЕС да поемат дълги смени, често пъти през нощта и през уикендите.

Демографията е различна. През един работен ден неотдавна възрастни жени с найлонови бонета сортираха хиляди моркови, докато млади жени вървяха след трактори, за да се уверят, че тиквените семена са правилно посадени. Такива работници са важен фактор в референдума на 23 юни във Великобритания за оставането й в ЕС, където свободата на движение е законово установена. Оповестени миналия месец данни показват, че миналата година във Великобритания са се установили рекордните 184 000 души. За последното десетилетие те са над милион.

Безпокойствата за въздействието на тези имигранти върху обществените услуги и заплатите до голяма степен мотивират подкрепата за напускането на ЕС, която в зависимост кое допитване гледате или изостава от поддръжниците за оставане в ЕС, или позициите на двата лагера са изравнени.

Ако Великобритания гласува за напускане, политиците й ще се изправят пред тежък избор - или да разочароват британците, които се надяват на рязък спад на миграцията, или да накарат фирмите да преразгледат дейността си. Земеделските работници трудно ще се класират по исканите от някои поддръжници на напускането схеми за оценка на уменията, което тревожи Поскит как би се справил, ако се стигне до такава ситуация.

Някои от работниците му също са разтревожени.
"Не знаем какво ще ни донесе това", каза естонката Марика Рудик-Мис, офис администратор във фермата. Първата й работа във Великобритания през 2002 г. е била да бере гъби. Тя посочва, че напускането на ЕС няма да й се отрази лично кой знае колко, но се безпокои за по-широкото въздействие.
"Ако Великобритания напусне ЕС, това ще затръшне вратата пред източноевропейците, така че е повод за безпокойство", каза тя.

Проучване на института НИЕСР откри, че ако бъде спрян достъпът на мигрантите от ЕС до неквалифицирана работа, данъците в дългосрочен план ще се увеличат с по 400 лири (588 долара) на човек годишно, отчасти поради застаряването на британското население. Последствията за някои фирми ще са много по-големи. Латвийката Татяна Перминова, която е започнала да бере зеленчуци през 2005 г., а сега е началник "Личен състав" във фермата на Поскит, заяви, че трудно ще се намерят британци, склонни да вършат най-основните дейности. "Няма много хора, които са готови да работят в събота или неделя. Стоиш прав по цял ден в студ и влага", отбеляза тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай