Корейският посланик: Имате потенциал, но ви трябва икономически бум

Корейският посланик: Имате потенциал, но ви трябва икономически бум | StandartNews.com

Изумен съм как спасявате евреите от нацистите, казва Шин Менг-хо, посланик на Република Корея

Рядко се случва чужд дипломат толкова дълбоко да е вникнал не само в историята, но и в народопсихологията на българите. Посланикът на Република Корея у нас Шин Менг-хо кръстосва надлъж и нашир цялата ни страна и обича да общува с най-различни хора. Затова и впечатленията му за България представляват особено интересен поглед отвън. Статията вече е публикувана в корейския вестник "Мънхуа".

Случай 1: По време на Втората световна война бяха избити милиони евреи в нацистските концентрационни лагери, но 50 000 евреи в България бяха спасени. Като се има предвид, че България е на страната на Германия по това време, този факт е невероятен. Как е било възможно? Според мен изглежда причината е в широко отвореното сърце и гостоприемството на българския народ. Тогава народът застава против плановете на правителството за депортиране на българските евреи, критикувайки тези планове като "петно върху историята и съвестта", представители на българската патриаршия дори заплашват царя, че ще легнат пред влака, пълен с евреи за депортиране. Поради тези действия на гражданското общество правителството успява да не се подчини на германските искания за депортиране.

Случай 2: След гражданската война на Корейския полуостров, България приема много сираци от Северна Корея. В момента дори все още се помни българката Василка Никифорова, известна като "майка на сираците от Северна Корея". Тази година тя празнува 100-годишен юбилей. От друга страна, България приема четирима бегълци от Северна Корея - студенти, които отказват да се върнат в Северна Корея и които се обявяват против системата и диктатурата на Ким Ир Сен през 60-те години. България беше в приятелски отношения със Северна Корея, като част от комунистическия блок, но въпреки това България отказва да ги екстрадира, а напротив, решава да ги защити. Един от тях е все още сред нас, другият почина наскоро на 80-годишна възраст като до последно се занимаваше със земеделие и помагаше на ромското население. Снабдяваше при нужда и корейската общност с китайско зеле.

Въпреки просперитета и факта, че заема голяма част от Източна Европа, след създаването си през 681 г., България е доминирана много дълго време от други народи. Поради тази причина в историята й има много трагични моменти. Византийската империя пленява 15 000 българи и ги ослепява, като на всеки 100 оставя по един с едно око, за да могат да се върнат. Това допринася за разрухата на Първата българска държава. Аз наскоро посетих селото, в което ослепените заложници са лекували очите си с лечебна минерална вода. Според мен предвид тези исторически обстоятелства, българите би трябвало да са по-затворени към чуждото, но се удивявам

как са успели да съхранят това гостоприемство и толерантност

България ни е известна с киселото мляко, като страната на дълголетието, а също така и с качественото розово масло и вино. В миналото България заема челно място сред комунистическите държави в аграрната промишленост, със значително производство. Чудя се дали освободеният дух на българина е резултат от тази развита промишленост и задоволеност?
В последно време България проявява сериозен интерес към Република Корея. От 2011 г. се откриват паралелки с изучаване на корейски език за гимназиалните класове. Миналата година се създадоха такива паралелки и за началните класове, а съотношението на кандидатите и приемните бройки бе 4:1. През 2017 година ще се открият и прогимназиални паралелки. И ще стане възможно изучаването на корейски език като първи чужд език - в целия период на училищно обучение, начално, прогимназия и гимназия. В Софийския университет от 2010 година се въведе кореистиката като самостоятелна специалност, с магистърска и докторска програма.

Корея и България не са близо като географско положение и народите ни не се познават добре. Откъде тогава идва това любопитство на българите към Корея?

България и Корея имат много сходни пътища на развитие. Общото в исторически план е, че и двете държави системно са били нападани от съседите си, горди са със своя култура и писменост (кирилицата, която се използва в много славянски държави, е създадена в България). Приличаме си и по геополитическо положение - трябва да търсим дипломатически баланс сред силни съседи. Териториално сме почти идентични, сходни сме също така и по наличието на много планини и липсата на изобилни природни ресурси. Българският народ оценява високо стремителното икономическо развитие и трудолюбието на корейците, при наличие на подобни с българските условия околна среда и ресурси. Много българи са очаровани от K-POP и корейските сериали.

България влезе в Европейския съюз през 2007 г., но 45-те години комунизъм и негладкият преход още хвърлят сянка върху българската икономика. Но България е страна с висок потенциал.

Качеството на човешкия ресурс е високо

Според наблюденията ми младежта е отлично образована - най-вече в областта на математиката и чуждите езици. Въпреки това средната работна заплата е по-ниска от тази в Китай. Размерът на данъчната ставка е най-нисък в Европа - корпоративният данък и налогът върху доходите са само 10%. Бюджетният дефицит е 3% от БВП, което е много по-ниско в сравнение с останалите европейски страни.

Много хора изразяват своите притеснения, че традицията на духовност и толерантност са на път да се превърнат в апатия и отчаяние поради дългото отлагане на икономическия бум в България. Съжалявам, че тези мирни и щедри хора са в такова положение. Заслужават по-добър живот. Надявам се да можем да се развиваме балансирано - ние можем да се научим от българите на толерантност и освободеност, българите могат да вземат за пример динамиката в нашия начин на живот.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай