Кога (ако изобщо) ще се случи Brexit

Кога (ако изобщо)  ще се случи Brexit | StandartNews.com

Брекзитът ще трае по-дълго, отколкото си представяха британските избиратели преди референдума през юни. Кога Великобритания ще излезе окончателно от ЕС? И дали ще излезе изобщо? Ето най-важните въпроси и отговори.

Има ли график за Брекзита?

В края на седмицата британските вестници съобщиха, че новата правителствена ръководителка Тереза Мей може би ще изчака чак до октомври 2017 г., преди да подаде молбата за излизане от ЕС. След това преговорите за условията могат да продължат най-късно до края на 2019 година. А кога изобщо Великобритания окончателно ще напусне ЕС и какви преходни периоди ще получи - това в момента никой не може да каже.

Защо е това протакане?

Ако вярваме на "Сънди Таймс" и на други медии на Острова, в британското правителство цари "хаос". Вярно, че бяха създадени две нови министерства - за излизането от ЕС и за международна търговия - но те все още не разполагат с достатъчно квалифициран персонал, пък и не знаят за какво точно да преговарят. Вътре в кабинета избухна спор между министъра на търговията Фокс и външния министър Джонсън кой ще отговаря занапред за търговските отношения със света и с ЕС.

Каква е позицията на държавите от ЕС?

Засега действа принципът на изчакването и обмислянето. Преди да излезе в лятна отпуска, Меркел каза, че разбира, че британците имат нужда от няколко месеца, докато си подредят нещата. През тази седмица госпожа Мей ще посети няколко европейски столици и, разбира се, ще разговаря със своите колеги за Брекзита. Но това няма да бъдат някакви неформални предварителни преговори. Защото 27-те останали държави от ЕС решиха, че преговори с Лондон ще се водят чак след подаване на молбата за излизане.

Какви практически последици ще има отлагането?

Ако Мей възнамерява да изчака изборите във Франция и в Германия и едва тогава, през октомври 2017, да внесе молбата по чл. 50, Брекзитът ще стане много сложен. През май или юни 2019 предстоят избори за Европарламент, в които ще трябва да участва и Великобритания, ако все още членува в ЕС. Пак най-късно през 2019 в ЕС трябва да приключат и бюджетните преговори за периода до 2027. На теория Великобритания ще участва и в тези преговори, макар че възнамерява да спре своите годишни вноски в размер на 8.5 млрд. евро.

Дали Великобритания изобщо ще излезе?

Неколцина политици в ЕС вече се питат дали Тереза Мей наистина иска страната й да излезе от ЕС. "Юридически британското правителство не е обвързано с резултатите от референдума" - каза германският евродепутат Елмар Брок. А австрийският вътрешен министър Ханс-Йорг Шилинг беше още по-категоричен: "Великобритания никога няма да излезе. Те и след пет години ще членуват в ЕС." Шотландия и Северна Ирландия тъй или иначе предпочитат да останат в ЕС, дори ако се наложи да напуснат Великобритания. Дипломати в Брюксел предполагат, че Мей може да забави излизането чак до изборите за Долна камара във Великобритания през 2020 г. На тези избори британците ще могат всъщност още веднъж да отговорят на въпроса дали наистина искат да излязат от ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай