Вторник,

Кажете истината за Шенген!

От: Failed to load user -
5345
Кажете истината за Шенген!
A
A
A

Германия каза "не" на България и Румъния за Шенген. Германските медии обаче не проявяват разбиране за позицията на вътрешния министър Ханс-Петер Фридрих, според когото двете страни не били узрели за подобна стъпка, пише "Дойче веле".

България и Румъния все още не са достатъчно надеждни партньори в борбата срещу корупцията и организираната престъпност, констатира кореспондентката на "Дойчландрадио" в Брюксел Анете Ридел. Тези им слабости обаче не спадат към критериите за членство в Шенгенското пространство, които несъмнено са изпълнени и от двете страни. Проблемът, според нея, е свързан с това, че България и Румъния бяха приети в ЕС без да са съвсем готови за подобна стъпка. Именно от това произлизат и сегашните им трудности.

На всичкото отгоре ЕС, според Ридел, често се отклонява от собствените си правила. Такъв е и сегашният случай с България и Румъния. Вярно, че критериите и правилата трябва да бъдат осъвременявани, но все пак те следва да бъдат еднакви за всички, гласи заключението. Не е ясно и това колко от останалите страни-членки на ЕС се спотайват зад германското "не" за България и Румъния. И с какви точно мотиви. Независимо от новия отказ обаче, за гражданите на България и Румъния от 1 януари 2014-та отпадат ограниченията на европейския трудов пазар. Със или без Шенген, те ще могат да работят във всяка европейска страна.

Все същите аргументи "против"

Шенгенските бариери пред България и Румъния трябваше да паднат още преди една година. Но и тогава Германия, Франция и Холандия блокираха присъединяването, припомня електронното издание на вестник "Тагесцайтунг". Миналата година Европейският парламент излезе със становище, в което мнозинството от депутатите се обяви за прием на двете страни в Шенгенското пространство. "Вече няма никава обективна причина за по-нататъшно отлагане", заяви в Европарламента евродепутатката от Социалдемократическата партия Биргит Зипел.

Аргументите й: нито борбата срещу корупцията и организираната престъпност, нито върховенството на закона спадат към критериите за отмяна на граничния контрол по вътрешните граници на Общността. Тези неща бяха критерии за прием в ЕС, но нямат нищо общо с Шенген. Сега страните трябва само да докажат, че могат ефикасно да защитават външните граници на ЕС и да изпълняват останалите изисквания на Шенгенското споразумение. Пита се: защо това не е достатъчно за германското правителство?

Косвен отговор дава самият министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих: "Не става дума само за техническите предпоставки. Ние оценяваме цялостната ситуация. За нас от най-голямо значение е дееспособността на правосъдната система, както и борбата срещу корупцията и организираната престъпност", заяви той в Брюксел. Фридрих увери още, че становището му нямало нищо общо със задаващите се избори в Германия. Ребека Хармс, председателка на фракцията на Зелените в Европарламента, смята обаче, че става дума за "чиста проба популизъм".

Ксенофобите това и чакат

Ханс-Петер Фридрих де факто налага вето за присъединяването на България и Румъния към Шенген. Според Мартин Фоглер от "Вестдойче Цайтунг", това негово действие събужда крайни емоции и налива вода в мелницата на ксенофобите, които насаждат страх от пристигащите роми. Вярно е, че България и Румъния изостават от европейския стандарт в борбата срещу корупцията и организираната престъпност, признава авторът, което отчасти оправдава опасенията на министър Фридрих. В същото време обаче Фридрих е длъжен ясно да обясни мотивите си, за да не получава аплодисменти тъкмо оттам, откъдето не иска - а именно от дяснорадикалните среди. Недопустимо е освен това българите и румънците, пристигащи в Германия, да се стигматизират като използвачи. Истината е, че 80 процента от дошлите между 2007 и 2010 година български и румънски граждани плащат в Германия данъци и социални осигуровки.

Проблемът всъщност е съвсем друг. Според Мартин Фоглер, ветото на Фридрих прикрива неспособността на ЕС да се справи с основния си проблем - факта, че се разшири прекалено бързо, без да обърне достатъчно внимание на огромните икономически различия между отделните страни-членки. ЕС трябва да се поучи от опита си и в бъдеще много по-внимателно да проверява кандидатите за пълноправно членство, заключава коментаторът.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички