Като куче и котка

Като куче и котка | StandartNews.com

Ако не бяха толкова изпокарани, Обама и Путин биха могли да постигнат в Санкт Петербург някакво общо решение за Сирия. Но както знаем, отношенията помежду им са повече от хладни. Защо всъщност е така?

Отношенията между Вашингтон и Москва са в момента крайно лоши. Подобен "ледников период" не е имало от края на Студената война насам. САЩ критикуват авторитарните тенденции в управлението на Русия, а Путин обвинява САЩ, че умишлено се опитват да отслабят позициите на Русия пред света. Затова сегашната среща на върха на Г-20 дава възможност на Путин и Кремъл да покажат, че от тях зависи решаването на някои от най-важните проблеми в света, включително на сирийския въпрос.

Путин сега може да се възползва от предимствата си на домакин. Путин е този, който режисира провеждането на форума в Санкт Петербург, за да може да извлече максимална полза за своите интереси. Американският му колега Барак Обама е само "гост", който ще се опитва да си осигури подкрепа за бъдещ военен удар срещу Сирия.
Докато Обама търси международна подкрепа за своя курс, Путин е зает с друго: той смята, че може да притисне Обама, за да го вкара в международна изолация по сирийския въпрос. Как би функционирало това, загатва Ендрю Уайс от политическия уебсайт Politico: "Путин може да се опита да наложи нещо като международен референдум за Сирия", твърди експертът за Русия.

И без друго противоречията между Москва и Вашингтон в последно време се задълбочиха допълнително. След като Русия предложи убежище на бившия сътрудник на тайните служби Едуард Сноудън, издирван трескаво от САЩ, Обама отказа планираната среща на четири очи с Путин. Затова пък явно ще се срещне с представители на руските хомосексуални среди, които в Русия са подложени на гонения. Официално от американска страна заявяват, че президентът на САЩ има правото да разговаря с когото си пожелае. Руснаците обаче са възмутени, че американецът няма време за Путин, но намира време за гейове и лесбийки.

Без съмнение Обама ще направи опит да заобиколи "препятствието" Путин, включително и с помощта на френския президент Франсоа Оланд, който подкрепя военния вариант в Сирия. Затова пък подкрепата на традиционния съюзник на Вашингтон - Великобритания, изобщо не е сигурна, тъй като британският премиер Дейвид Камерън не получи одобрението на парламента в Лондон. В Санкт Петербург Обама ще се види и с китайския си колега Си Цзинпин, който обаче е против военна интервенция в Сирия, и също е решен да блокира евентуален мандат на ООН.

Засега поне няма белези за това, че Путин ще успее да постигне целта си и да накара Обама да се откаже от планираната военна интервенция в Сирия. Затова въпросът сега е: какво ще направи Путин, ако САЩ решат да атакуват? Възможно е Москва да разшири доставките на оръжия за Асад. Други възможни последствия са свързани с Иран: режимът в Техеран би могъл да разшири подкрепата си за Сирия, а разположените в Ливан милиции на "Хизбула" вероятно ще започнат още по-масивно да атакуват цели в Израел. Би могло да се очаква и засилване на международния тероризъм. Затова сирийският конфликт може да се разглежда и като борба за надмощие между Путин и Обама. Едва когато те преодолеят това безплодно противоборство, би могло да се стигне до пробив. Само че засега няма признаци за подобно развитие.

(Със съкращения)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай