Как се назначава гражданско общество

Как се назначава гражданско общество | StandartNews.com

Станаха ли днешните протести бащи на гражданското общество? И къде се криеше то досега, след като 23 години претендираме, че живеем в демокрация? След като думите "гражданска квота" и "граждански контрол" станаха по-употребявани от солта и пипера, може би е време да си признаем, че всъщност ние - гражданите, доброволно се оставихме да ни употребят. Че позволихме на партиите да бабуват на гражданското общество и да си създадат негови сурогати - послушни и управляеми неправителствени организации, които умеят единствено да казват "да" и да усвояват евросубсидии. Могат да бъдат видени навсякъде - особено по време на последното управление, което претендираше, че съгласува с тях всеки проект, който се опитваше да пробута в пленарна зала. Чрез напоително дълги и скучни "кръгли маси", на които "граждани" с тренинга на дългогодишни партийни функционери пламенно се съгласяваха с предложените закони, дори когато те бяха откровено безумни. И всичко минаваше - като поне за пред Европа управляващите можеха да претендират, че нещата са съгласувани с "гражданското общество" и то дори е направило няколко бегли и безсолни препоръки, които са взети под внимание. Например някой треторазреден ръководен орган на нещо си да се отчита на пет, а не на шест месеца.

Нека се вгледаме по-внимателно - има ли сфера в държавата, в която да няма поне пет-шест неправителствени организации, които не е ясно какво точно правят. Освен да пътуват в чужбина и да организират семинари и кръгли маси, на които удобничко и лесно се харчат "едни пари", за да се замаскира усвояването на останалите. Един простичък пример - недомисленият закон за училищното образование бе съгласуван с толкова неправителствени организации, че не им стигаше зала "Запад" в парламента, за да се поберат по време на обсъжданията. И всички бяха във възторг от него. Как тогава да си обясним протестите, които предизвика след това? Във всички области е така - чиновниците пишат скудоумия, подбират си правилните организации, които са "за" (най-вероятно не без нищо, но това е друга тема), и глупостите влизат в пленарна зала с тяхната благословия.

Позволихме на държавата да си назначи "граждани", които да говорят от наше име, без дори да ги знаем кои са - затова сега има хора на улицата. Затова и станаха конфузии като тази при президента, когато протестиращите си излязоха, защото не искаха да седнат на една маса с определени хора. Гражданското общество е в колапс, защото неговите най-легитимни представители не са припознати от него. Най-вероятно то дори не знае, че те не просто го представляват, а и харчат за това немалки суми с европейска и държавна благословия. А няма откъде да се снабдим с нова легитимност. Илюзия е да си мислим, че всички "граждани" ще седнат в "Арена Армеец" и ще упражняват някакъв контрол върху нещо си. Така или иначе ще трябва да излъчим нови. И ако претендираме, че въпросното общество най-сетне се е родило, трябва да внимаваме те да не се превърнат в поредните пионки, които властта може да вербува за една или друга кауза. Или на които направо плаща. Все едно коя власт. Не е необходимо вечно да се държим като Андрешко, който мълчи, мълчи и шиба конете, пък накрая оставя съдия-изпълнителя в блатото, вместо да си потърси правата много по-рано. За жалост обаче правим все това.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай