Кабинетът ще оцелее и без Симеонов

Кабинетът ще оцелее и без Симеонов | StandartNews.com

Не съм сигурен, че всички депутати от НФСБ ще минат в опозиция, ако лидерът им не е вицепремиер

Проф. Михаил Константинов

В създалата се обстановка след изказването на Валери Симеонов за майките на деца с увреждания правилният изход е вицепремиерът да подаде оставка. Това е категоричен извод. Но също така е вярно, че в конфликта около Симеонов никой
не е 100% прав. Премиерът Бойко Борисов казва, че ако Валери Симеонов подаде оставка, държавата може да бъде хвърлена в хаос. Принципно казано това е възможно. Но аз не съм убеден, че при оставка на Симеонов всички деветима депутати от НФСБ до един ще напуснат управляващата коалиция. Така че аз не мисля, че правителството ще падне, ако Симеонов вече не е вицепремиер.
Разбира се, трябва се полагат максимални грижи за хората с увреждания. Отдавна е аксиома, че цивилизоваността на едно общество се познава по грижата за своите безпомощни членове, за хората в затруднено положение. Но това не означава, че винаги и безпрекословно могат

при всяко положение във фирмите да се назначават определен процент хора с увреждания

както предвиждат последните законови промени. Ако в даден град няма достатъчно такива хора, как тогава ще избегнете тези ситуации?
По-добре е да се увеличат бюджетните средства, ако трябва чрез някакъв данък, за да може в една висококвалифицирана софтуерна фирма, за която няма съответни специалисти, да назначат
такъв човек с увреждания. Аз знам, че сред хората с увреждания има много умни и добри компютърджии. Но да се заставя ултимативно бизнесът да заделя определен брой работни места само за хора с увреждания не е разумно и полезно. Валери Симеонов от самото начало беше против такава промяна, за което и сега получи подкрепата от страна на бизнес организациите.
Когато се говори колко милиона да се отделят за
хората с увреждания не бива да се забравя, че бизнесът е този, който издържа всички нас.

Затова нещата следва много внимателно да се обмислят

Трябва да помагаме на майките на децата, които са родени с увреждания, но трябва да мислим и за бъдещите деца, които още не са родени. У нас има около 500- 600 хиляди жени във фертилна възраст, от които зависи оцеляването на българския род. Без всякакво преувеличение.
На тези бъдещи майки искам да напомня едни много важни правила, които ще ги каже всеки лекар. Бременността е изключително важно състояние, най-важното в живота на една жена. И тогава са абсолютно противопоказани разни неща-алкохол, цигари, наркотици и т.н. Освен това, когато предстои бременност, жената трябва да си направи скрининг, желателно е също и съвместно генетично изследване със своя партньор. За съжаление има много генетични заболявания. И целта на всички тези изследвания е се предотврати раждането на болно дете. Това трябва да се прави масово и да е грижа на държавата. Някои от мерките, за които говоря, трябва да бъдат задължителни.
А ако се върнем към въпроса за Валери Симеонов
той влезе в много тежък личностен конфликт с
Волен Сидеров, макар да са кум и кумец, а партиите им НФСБ и "Атака" да са коалиционни партньори в Обединени патриоти.
Но понякога личните конфликти стават нерешими. В съседна Турция сега властта с ярост гони и хвърля в затвора хората на проповедника Фетхуллах Гюлен.
А само преди няколко години президентът Реджеп Ердоган беше пръв приятел с Гюлен, както и с държавния глава на Сирия Асад, с когото сега са врагове. Така става понякога - силните приятелства прерастват в силна омраза.
Не мисля обаче, че противоречията в рамките на Обединени патриоти могат да свалят управляващата коалиция, защото БСП като основна опозиция е изключително тежко разделена. Не говоря за избирателите, а за ръководството на партията. Отдавна не съм виждал такива тежки разцепления. Сега вече скандалът е изкаран пред медиите, разни там червени остриета пишат някакви кървави писма и т.н. Затова в голяма степен активността на БСП навън е с оглед потушаване на скандалите вътре. А това рязко сваля потенциала на столетницата като опозиция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай