Кабинетът "Герджиков" ще се пази от партийни игри

Дори непознатите министри имат силна професионална биография

Кабинетът "Герджиков" ще се пази от партийни игри | StandartNews.com

Наблюдавайки състава на служебния кабинет, може да се очаква от него една добра работа. Като се започне от премиера проф. Огнян Герджиков - един уважаван от всички партии човек, при това със сериозен политически опит. Разбира се сред неговите министри има и сравнително непознати хора, но със силна професионална биография. Така че очаквам от това правителство да не се поддава на различни политически игри, доколкото все пак основната задача на всеки служебен кабинет е да проведе едни нормални парламентарни избори .

Мнозина сега коментират какво може и какво не може да върши едно служебно правителство.

Всъщност това си един нормален кабинет

който не се отличава особено от възможностите от едно "редовно" правителство. Неговите правомощия са същите - да изпълнява решенията които са приети като закон от предишния парламент. И то има всички правомощия в този смисъл, дори да предлага хора за еврокомисари. И това е много важно, като се има предвид, че този кабинет може да се окаже доста по- дълготраен, ако вследствие от резултатите от парламентарните избори на 26 март в следващото Народното събрание се получи една политическа конфигурация, която ще направи доста трудно съставянето на правителство.
Традиционни са подозренията към този тип кабинети, че те ще използват политическото безвремие за бързото прокарване на неясни приватизационни сделки. Аз лично не подозирам този кабинет, че ще извърши подобни деяния. Това не са хора, които ще използват властта си за едно бързо лично обогатяване, в разграбване на държавно имущество и други такива неща. Напротив - моите очаквания и надежди са, че те

ще действат в рамките на почтеността

Що се отнася до външната политика, също не очаквам резки движения. А те не са и възможни, доколкото участието на България в ЕС и НАТО не са неща, които могат да бъдат промени от едно служебно правителство. И това е символично гарантирано от личността на министъра на външните работи Радко Найденово - един доказал се професионален дипломат, когото е трудно да бъде заподозрян в русофилия, туркофилия и каквато и да друга "филия". И който идва от посолството ни в Берлин. Същото важи и за министъра на отбраната Стефан Янев - човек, не само завършил военнна акдамия в САЩ, но и бивш военен аташе във Вашингтон, работил в щаба на НАТО в Брюксел.
Разбира се, всичко това не означава, че правителство на проф. Герджиков не може да играе една

по-разумна и балансирана роля по отношение на Русия

в рамките на всички тези алианси, но с огледа на нашите национални интереси. В този смисъл, кабинетът има шанс да докаже, че външната политика на България може да бъде изработвана в София, а не някъде другаде. Разбира се, ако се направи стъпка в това отношение, може да се очаква веднага да се появят яростни критици на подобен разумен и национално отговорно поведение. Което би било глупаво, доколкото президентът Румен Радев недвусмислено заяви какъв е външнополитическият курс, който ще следва страната. А и членство в даден съюз не означава, че трябва да се търси излишна конфронтация с близки съседи, особено ако те са велики сили.
Така че като цяло смятам, че правителството на проф. Герджиков не само ще свърши добре своята основна задача - провеждането на едни честни избори, но и ще се справи с всички текущи проблеми от вътрешен и външен характер.

Записа Константин Събчев

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай