Кабинет на инат

Между ГЕРБ и патриотите има твърде много различия, а и Брюксел трудно ще преглътне националисти министри

Кабинет на инат | StandartNews.com

Не вярвам, че ще има правителство, в което да участват националисти. Това е моето мнение от много време и не съм го променил. Смятам, че се търси опит как да се продаде това на публиката, без да се признава, че има забрана от Европейската народна партия, изобщо от Брюксел. Не е ясно дали ще се стигне пак само до парламентарна подкрепа, правителство на малцинството, дали ще вкарват някакви техни симпатизанти, които не са членове на партията. Ясно е, че никой няма да допусне министри нито от Атака, нито от НФСБ, а доколкото знам и Красимир Каракачанов е също толкова неприемлив.

Може би обаче те смятат, че той ще е малко по-приемлив и затова да имат отделни споразумения с партиите. В крайна сметка

тези отделни споразумения са някакво разбиване на парламентарната група

преди още тя да се е създала.

Спомняте си за това, което стана с Реформаторския блок. Едно общо споразумение, една партия го напуска, пък остава в парламентарната група. Бяхме свидетели на тази шизофрения цяла година. Ама то същото беше и при Патриотичния фронт преди. Те имаха един човек, който беше опозиционер, но през цялото време си стоеше в парламентарната група, никой не го изключи, дадоха му председателство на комисии - за Слави Бинев говоря. Да не забравяме за миналото. В момента, в който предстои председателство на ЕС, аз лично смятам, че ще се намери някакво друго обяснение, за да не стане ясно, че това става под диктата на Брюксел.

Ясно е също така, че без да се играе театро, има толкова несъвместимости между ГЕРБ и Обединените патриоти. А дори да не беше забраната от Европа, едно такова обединение би било очевидно в името само на властта. Различните мнения за пенсиите са само едно от нещата. Има и други външнополитически различия. Програмните несъвместимости могат да бъдат

представени пред публиката като аргумент срещу подобна коалиция

Не вярвам, че ГЕРБ и Патриотите могат да постигнат съгласие за чистия мажоритарен вот, нито за това минималните пенсиите да се вдигат на калпак. Не съм забелязал националистите да са започнали да проумяват нещата и да разберат, че не може двойно да се вдигне минималната пенсия. Това, че пенсията на някого не стига, не е основание да се вдига, а да му се дават социални помощи. Но те не са разбрали разликата между пенсионната система и социалните помощи. Двете страни имат и различия по отношение на Турция, както и за гласуването на българите в чужбина.

Що се отнася до Веселин Марешки, за него няма никаква забрана от страна на Европейския съюз. Той е популист, който не настъпва някои забранени територии. Той не е расист, не е ксенофоб.

Накрая може да се окаже, че няма да съм крайно изненадан, защото двойните стандарти на ЕС са известни, т.е., ако може наистина някакви хора в ЕНП да решат да си затворят очите, но е крайно невероятно при положение, че ни предстои председателство на ЕС. И освен това не е само ЕНП. Социалистите ще вдигнат достатъчно шум, навремето срещу Волен Сидеров се нададе такъв вой. Той гласуваше против правителството, но само правеше кворум. И това беше вече много сериозно провинение. Парламентарна подкрепа и някакво споразумение от националисти по някакви въпроси в Брюксел вече го преглътнаха в миналия парламент, но аз лично не си представям как ще приемат министри националисти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай