Сряда,

Извинявай, Илияна!

От: Failed to load user -
9813
Извинявай, Илияна!
A
A
A

Една учителка до късно оня ден береше душа в "Пирогов", след като за седмица измина пътя от "Разпни я" до някаква много изкривена версия на "Осанна!". Когато просто имаше нужда от помощ. Не от полиция, белезници, прокуратура и съд, гарнирани с щипка интерес от медиите, която превърна живота й в ад. А просто от разбиране и от тихомълком протегната ръка. И всичко това можеше да не се случи.

Извинявай, Илияна! Затова, че в неистовото си търсене на новини разбъркахме твоя живот и този на децата ти в пъзел, който след това не можем да подредим. Медийната намеса в нечий личен живот има смисъл, когато може да помогне на някого. В противен случай е безсмислено търсене на сензации, които могат да преследват човек и отвъд живота. Не така трябваше да продължи историята - на пода в банята с хапчета и алкохол, сама, след като поне на теория десетки хора ти протегнаха ръка. И после те забравиха. Обществото сподели за десет минути твоите 48 години тежък живот и го отметна с едно лайкване в нета. Трима-четирима просветни шефове използваха съдбата ти, за да демонстрират, че и те са хора, и обещаха, че историята ще бъде забравена, а ти - възстановена на работа. След което стана ясно, че никой не е говорел това, което мисли. Защото протягането на ръка за помощ не може и не бива да бъде пиар. А у нас най-често е такова.

Всъщност сериозната тема - има ли или няма проблем с алкохола учителката, е нещо лично, към което в страните извън България има съвсем друг подход. Там никой нямаше да звънне на 112, 911 или какъвто е в съответната държава спешният телефон, за да повика ченгетата с белезници заради служител, който е прекалил с чашката. За сметка на това щеше да има ясна политика и вече изградена система, която да помогне на този човек, стига той да иска да се лекува. У нас най-често тези хора биват хвърлени на кучетата - ако не на медийните, то на онези, които ровят в боклука. Рядък шанс е да попаднат на сдружение като "Анонимни алкохолици" например и да разберат, че има общност, която може да им подаде ръка. Лекарите в държавните болници, които се занимават с алкохолно болните, се сменят непрестанно, отвратени от ниски заплати и почти никакво признание. Частните клиники са по джоба на малцина - затова и в тях няма да откриете отчаяните, достигнали своето истинско дъно алкохолици, все едно колко трагични са историите им. И къде всъщност потъват обещаните със закон 1% от акциза върху алкохолните напитки, които би трябвало да отиват точно за превенция и лечение на алкохолно болните? Може би ги харчат за белезници, съдейки по отношението, което цялото ни общество демонстрира към тях. Животът на Илияна е белязан с действителна трагедия и това пробуди чувството на жал у обществото - но колко души още са като нея и за тях милост няма и няма да има? И как да има - нали не са разнасяли личната им трагедия по всички телевизии! Способността ни да се трогваме от житейски драми все още не е стигнала дотам, да предлагаме действена помощ на хората, които имат нужда от нея. На Илияна й трябваше съвсем мъничко - просто да се пощади достойнството й, да се запази името й в тайна, вместо да се развява като знаме по медиите. Помислиха ли и добронамерените съседи, които размахват личната й история наляво и надясно, че трите й деца ще трябва да растат не само с тежестта на преживяното у дома, а и със съзнанието, че целият свят е узнал за него? Може би е време да помълчим за Илияна. Поне това, ако не можем да помогнем истински. И да заговорим за действителното решаване на проблеми, които обществото непрестанно замита под килима. И си спомня за тях само при поредната медийна сензация.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички