Голямото мразене

Партиите яхнаха улицата и увеличиха разделението

Голямото мразене | StandartNews.com

"Голямото посрещане" на депутатите се оказа далеч по-скромно от очакваното. Това е добре на фона на ширещите се зловещи слухове, че на 4 септември ще нахълтат въоръжени мутри, футболни агитки, тълпи наемници и провокатори, които препълниха социалните мрежи и медиите през последните дни.

На жълтите павета се събраха няколко хиляди протестиращи, а откъм храма "Св. Александър Невски" бяха строени няколко стотици привърженици на кабинета "Орешарски". Автобусите пък бяха пренебрежимо малко в сравнение с предишните "представления".

Нищо ново под слънцето за последните над 80 дни улични вълнения. Всъщност единственото ново беше появата на Бойко Борисов, който бе приветстван от симпатизанти на ГЕРБ до железните заграждения. Доскорошният премиер помаха, снима се, даде няколко наставления и побърза да се прибере, преди да са доближили антигербаджийските сили от протеста.

Краткият гастрол на Борисов раздели силно недоволните от управлението, които до вчера бяха единни. "ГЕРБ яхна протеста", клатеха опечалено глави едни. "Няма да се женим за Борисов и Цветанов, целта е да свалим правителството на БСП и ДПС и после се разделяме с ГЕРБ", успокояваха ги други.

Така или иначе, бунтът в центъра на София продължава. Трудно е да се каже дали наесен уличното множество ще се увеличи и ще достигне нивата от юни и юли, когато в някои вечер се събираха до трийсетина хиляди души.
Сигурно е обаче, че

политическото напрежение няма да спадне

и ще продължи да се покачва. Яростната конфронтация, която практически не спира от февруари насам, непрекъснато чертае разделителни линии и превръща дори най-наболелите проблеми на страната в поле за лични нападки, интриги и междупартийни конфронтации.

Привидното втвърдяване на управляващите партии също крие подводни камъни. На думи БСП е единна, но вече две ключови фигури започнаха да изграждат свои проекти - Георги Първанов и Татяна Дончева. При изключително изнервената обстановка техните начинания се натъкват на свиреп отпор на "Позитано" 20, откъдето заплашват с изключване и анатеми, всеки дръзнал да свива свое гнездо, независимо дали в партията и извън нея.
Подобни процеси изглежда текат и в изглеждащото винаги монолитно ДПС, но в партията на Местан засега удържат дисциплината.

Извън вътрешнопартийните драми и вълнения противопоставянето започва да заема абсурдни висоти. Ключови проблеми на бюджета, икономиката, социалната сфера и националната сигурност се превръщат

арена на дребнави спорове и заяждания

Огромни опасности като задаващата се война в Сирия се употребяват като томахавка за скалпиране на политическия опонент, вместо за задълбочен анализ и изработване на позиция, която в максимална степен да защити националната сигурност на страната и да намали рисковете за гражданите, населените места и държавата като цяло.

Преди това през август една рутинна операция като актуализацията на бюджета се обърна на безкраен скандал, съпроводен с налудничави обвинения. Протестиращите тръбяха, че Орешарски ще върне комунизма и ще открадне предстоящите заеми, а управляващите твърдяха, че бунтарите желаят всички социалнослаби и пенсионери да измрат от глад.

Изключително нездравата атмосфера се превръща в ежедневие и надминава сблъсъците от 90-те по линията "комунизъм - антикомунизъм". Непрекъснатото насъскване на хората вече дава своите отровни плодове - довчерашни приятели се кълнат публично, организации се цепят заради политически различия. Здравият разум напуска последните територии, които владееше в колективното българско съзнание. Остава ни единствено надеждата, че след "Голямото посрещане" на депутати, скоро ще дойде ред и на "Голямото изпращане" на омразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай