Големият чар на малките отбори

Големият чар на малките отбори | StandartNews.com

Нации, които сме пердашили, правят чудеса на Евро 2016, а ние ги гледаме отстрани

Евро 2016 се оказа първенството на приятните изненади. Което също е изненада, защото увеличеният формат с 24 отбора предполагаше по-слаб футбол. Проектът на Мишел Платини за повече финалисти проработи и е жалко, че той не може да го гледа на живо, защото вече е персона нон грата за световния футбол.

В дните преди Брекзит футболна Европа се "разшири" до максимум и за разлика от политическия проект, тя е по-обединена отвсякога. При това е заредена с приятни емоции. Урокът по демокрация на УЕФА, че ако дадеш равен старт на повече отбори, ще береш плодове - е другата красива изненада. Изравняването на силите, за което малките държави на Стария континент не могат и да мечтаят в политиката, във футбола

го постигат с лекота и това им носи самочувствие

Вярно, големите сблъсъци остават за елиминациите и фаворитите са си все така фаворити, но малките отбори разчупиха шаблона и турнирът е много по-интересен, отколкото очаквахме. Приятните емоции са толкова естествени, че изтласкаха настрана големия проблем на първенството - повсеместната хулиганщина, плюс неадекватните контрамерки на френската полиция.

Мислехме, че чудеса, като онова със сензационния английски шампион "Лестър", няма да се повторят с години, а се оказа, че е трябвало да изчакаме няколко седмици. Евро 2016 обогати футболната история на няколко държави. Подобен пробив на аутсайдери, като сегашния, е безпрецедентен не само за европейските, но и за световните първенства. За капак всичките петима дебютанти постигнаха победи. Даже и Албания се дореди, след учтиво слабата игра на румънците.
През последните дни

няколко държави имаха правото да цитират покойния Мичман

без да плащат авторско право, защото Господ беше и ирландец, и североирландец, и исландец, даже албанец. Ако ви е трудно да си представите какво се случва в Исландия през последните дни, чуйте коментатора на исландската телевизия в 94-ата минута на историческия мач с Австрия. И ще си припомните прегракналия екстаз пред НДК през 1994-а. Над 98% от тв зрителите в северната страна са гледали мачовете, на двубоя с австрийците половината "Стад дьо Франс" синееше, а населението на държавицата е едва 332 529. Рейтингите са непостижими даже за Бразилия по време на световно. Дори нашето американско лято от 1994-а не помни такива мащаби.

Евро 2016 промени и историята на Унгария. Държава, в която кану-каякът, плуването и хандбалът са по-популярни от футбола, се върна с гръм и трясък в голямата игра. А комплиментите са и за германската треньорска школа, която развива спорта в страната. Един успех - ползи за две държави! Северна Ирландия, чиито възлови фигури играят в отбори, които може и да не сте чували, беше размазана от Германия, но не трепна и след 0:1 си тръгна с усмивки по лицата. А Ирландия би Италия с късен гол, въпреки че беше надиграна. По-нататъшното участие на двата отбора от Зеления остров е подарък за домакините, защото техните агитки са най-приятните.

Ако и другите фенове бяха като тях, в Марсилия щеше да е рай

За радост на мнозина, дори Кристиано Роналдо ни поднесе сюрприз и в последния мач показа най-доброто от себе си, но това е друга тема. За капак, красивите изненади бяха придружени от справедливото отпадане на Албания в груповата фаза. Отборът, който се класира благодарение на политическия скандал с дрон в Белград, остава с радостта от дебютната си победа.

Нации, които до вчера ни дишаха праха, са в играта, а ние ги гледаме отстрани. Исландия за последно я пердашихме 2 пъти подред, срещу Северна Ирландия сме постигнали 3 от 3 през новия век, за същия период и Унгария е яла бой от нас. Но през последните дни пред телевизора и пред интернет тези моменти изглеждат далечни... Впрочем, как се постигат футболни чудеса, не е фирмена тайна.

Брадатият капитан на исландците Арон Гунарсон даже цитира рецептата пред камерите: "Не знам как постигнахме всичко това, но знам, че имаме характер."

Първенството е приятно, пък ако ще накрая шампион да стане Испания или Италия. Това ще е без значение, защото Евро 2016 вече има с какво хубаво да се запомни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай