Големите бели от скок на заплатите

Големите бели от скок на заплатите | StandartNews.com

Няма нито едно основание за увеличение в този момент, твърди Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България

 

С огромна изненада в Асоциацията на индустриалния капитал в България посрещнахме идеята на кабинета, огласена от министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов, за увеличаване на минималната работна заплата от 1 октомври от 310 на 330 лева. Ние като работодатели сме категорично против ново увеличение на минималната работна заплата в рамките на тази година. И това е ясна и високоотговорна позиция, обсъдена и приета на Националния съвет на асоциацията. Позиция, която е икономически аргументирана. Едно такова решение, ако евентуално бъде направен опит да прокарано, ще бъде вредно за икономиката на България, поради което ние

не бихме го подкрепили в Тристранния съвет

Мотивите за това са повече от ясни.
На първо място - ръстът на брутния вътрешен продукт е символичен. На второ - в рамките на последните две години минималната работна заплата беше увеличена с 40 процента. На трето - известно е, че инфлацията за тази година е с отрицателен знак, т.е. имаме дефлация и следователно покупателната способност на минималната работна заплата не е намаляла, а напротив - тя се е увеличила. Следователно нямаме налице нито една икономическа причина размерът на минималната работна заплата да бъде увеличаван.
Нещо повече - едно ново увеличение на минималната работна заплата ще направи трудно наемането на нискоквалифицирана работна ръка в редица икономически сектори и ще доведе до допълнително съкращаване на нископлатени работни места, от една страна, и до разрастване на сивия сектор, от друга.
Поради всичко това ние категорично не можем да подкрепим това предложение.
Що се отнася до идеята на кабинета за увеличаване на максималния осигурителен доход от следващата година на 2400 лв. смятаме, че тя има малко повече логика. Въпреки че по-скоро сме настроени скептично, че едно такова увеличение може да доведе до това високите заплати да се трансформират под друга форма - като възнаграждения на юридически лица например, получаване на дивиденти и т.н., за да се спестят разходи. Така че не съм убеден, че ние като работодатели бихме подкрепили и това предложение, но със сигурност няма да сме толкова против него, както срещу нарастването на минималната работна заплата.
В Асоциацията на индустриалния капитал не гледаме с добро око и на това кампанийно възстановяване на ДДС, което направи кабинетът през последните дни. Логиката за това е повече от ясна. Ние като работодатели настояваме да се въведе повече ред във взаимоотношенията на държавата с бизнеса. За това много би спомогнало например

създаването на регистър на държавните задължения към бизнеса

за което ние като асоциация отдавна настояваме, и, за който имаше дори взето правителствено решение през 2010 г., но въпреки това той и досега не е създаден. Този регистър трябва да бъде създаден час по-скоро. Той трябва да бъде публичен и ежемесечно обновяван. В него трябва да бъдат публикувани както всички задължения на държавата по изпълнени обществени поръчки, персонализирани фирма по фирма и обект по обект, така и дължимият ДДС, чийто законов срок за възстановяване е изтекъл. Така че ние не приветстваме ударното изплащане на част от държавните задължения, след което те отново да започнат да се трупат, а настояваме за регулярност и прозрачност на всички държавни плащания.
Накрая искам да коментирам, че прехвърлянето на 148 млн. лв. от фонда за непредвидени и неотложни разходи на девет министерства не е нещо необичайно и извънредно, както някои се опитват да ни внушат. Напротив, то е част от актуализацията на бюджета, където единственото увеличено перо с близо 300 млн. лв. беше именно за непредвидени и неотложни разходи. И още преди приемането на актуализацията критиките срещу нея бяха парирани от кабинета именно с обяснението, че всеки разход ще бъде определян с постановление на Министерския съвет, които предварително ще бъдат огласяван. Сега тези 148 млн. лв. са именно такъв разход от актуализацията на бюджета, който кабинетът спазва обещанието си публично да огласи. Така че тук ние не виждаме абсолютно нищо нередно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай