Гневът на българите срещу западните инвеститори

Гневът на българите срещу западните инвеститори | StandartNews.com

Гневът на обеднелите и отчаяни българи се насочва все повече срещу западните инвеститори, коментира австрийският в. „Дер Щандарт”.

През последните дни се надигнаха гневни протести срещу правителството на България. Българският министър-председател Бойко Борисов капитулира пред гражданското недоволство, предизвикано от големите увеличения на цените на електроенергията, и подаде оставка, като по този начин прочисти пътя за нови избори.

Средната работна заплата в България възлиза едва на 360 евро (пенсиите са само 150 евро средно) - това е най-ниското ниво сред 27-те страни-членки на ЕС. Увеличението на цените на електроенергията с 14% беше само бушонът, който предизвика избухването на яростта най-бедните граждани на ЕС.

В България наследените от червената диктатура корупционни мрежи на политическата класа носят основната отговорност за разочароващите резултати от последните две десетилетия. 

Присъединяване към ЕС не изпълни очакванията в страната. Ударната вълна на глобалната финансова криза през 2008-2009 г. доведе почти всички посткомунистически страни-нови членки на ЕС до края на илюзиите им относно бързото догонване на Запада.

Съответно гневът на обеднелите и отчаяни хора в България (и не само там), контролиран от безразсъдните популисти-политици, все повече се насочва срещу западните инвеститори. При всички тези искания за национализация на енергийните компании или за въвеждането на специални данъци за западните банки, политическият цвят на правителството на практика едва ли играе някаква роля, пише  „Дер Щандарт”, цитиран от "Фокус". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай