ГЕРБ и двата пътя на Тачър

Никой не отрича постигнатото до момента, но изборите ще се спечелят с нови приоритети

ГЕРБ и двата пътя на Тачър | StandartNews.com

На работната среща на ГЕРБ, провела се в ранната неделна сутрин, беше направен анализ на последните избори. И въз основа на този анализ Бойко Борисов и Цветан Цветанов дефинираха няколко базови политически реалности, характеризиращи настоящата ситуация.

Тези реалности бяха ясни и преди срещата, но изговарянето им на глас от лидерите на ГЕРБ придадоха допълнителна тежест и потвърдиха мненията на повечето десни анализатори от последните месеци.
А именно:
- Коалиция и общо управление с БСП и ДПС са абсолютно неприемливи не само за десните избиратели, но и за мнозинството членове на ГЕРБ.
- Симпатиите към десните формации остават, въпреки всички противоречия и нападки по време на двегодишния управленски мандат, и няколкото проведени „на гърба" на ГЕРБ предизборни кампании от страна на реформатори и патриоти.
- Кампанията за парламентарните избори трябва да акцентира върху много по-активна работа с медиите и социалните мрежи, и излизане от шаблона на предизборните концерти в областните градове, наложен през последните години.
- Експертното говорене и

политиката на таблиците и диаграмите не работи

във времена на силна идеологизация на политиката и на ярки политически послания, които често стигат до /а и отвъд/ „приемливото" шаблонно говорене на политическата класа.
- Раздробяването на реформаторите и новото лидерство в БСП, съчетано с победата на Румен Радев на президентските избори, връща политическата битка у нас в /нормалното/ противостоене ГЕРБ-БСП по оста дясно-ляво и неоконсервативни срещу ляволиберални политики.
- Осъзнаването на новите реалности закономерно ще доведе до нови приоритети и нови политически послания, които на база на изпълненото до момента от ГЕРБ могат да доведат до нов кредит на доверие от страна на избирателите.
- Акцентът от тук нататък трябва да е не върху постигнатото до момента – то не се отрича и от най-големите противници на Борисов. Акцентът трябва да е върху новите приоритети – борба с битовата престъпност,

рязко повишаване на доходите и жизнения стандарт

и социална политика насочена към работа и образование, а не към създаване и отглеждане на професионални безработни и професионални многодетни майки.
- Повишаването на доходите и жизнения стандарт да се дефинира ясно чрез десни политики – ниски данъци, справедливост и равни условия за правене на бизнес, осигуряване на инфраструктура и условия за предприемачите и привличане на чужди инвестиции.
Разбира се най-лесно е отново да цитираме Маргарет Тачър с нейното „Има два пътя – единият е десен, другият е грешен", но в ситуацията в която се намира в момента и ГЕРБ, и цялата ни политическа среда, пътят наистина е само един. Срещата в неделя даде ясен знак че това е осъзнато от Борисов и Цветанов, и че в ръководството и щаба на партията има ясна оценка за настоящата ситуация и за стратегията в предстоящата предизборна кампания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай