ГЕРБ и БСП на кантар, коалицията ще е мъка

ДПС задминава Патриотите, Марешки е петият елемент в новия парламент, според Центъра за анализи и маркетинг

ГЕРБ и БСП на кантар, коалицията ще е мъка | StandartNews.com

Ако изборите бяха тази неделя, ГЕРБ и БСП вървят към равен мач. Това показва социологическа прогноза на Центъра за анализи и маркетинг, представена вчера. "Нашата оценка е, че между 3,7 млн. до 4 млн. души биха гласували. ГЕРБ продължава да води, но само с 1,1 % пред БСП. От статистическа гледна точка това означава паритет между първите политически сили", коментира директорът на ЦАМ Юлий Павлов. Той подчерта, че изследването е моментна картина, която може да се промени до изборите на 26 март.

Кой ще финишира първи е въпрос на кампания и организация

Смятам, че към момента симпатизантите на БСП са малко по-мобилизирани", посочи още Павлов.
Пет партии ще прескочат бариерата и ще излъчат представители в 44-то Народно събрание, ако изборите бяха сега, сочи изследването. В топ 3 влизат ГЕРБ, БСП и ДПС, съответно с 21,4% , 19,6 % и 6,5%. Следват ги Обединените патриоти и "Воля" на Веселин Марешки с 5,9% % и 4,5% . На ръба да влязат в следващия парламент са и представителите на Реформаторския блок, които събират 3,7% от вероятните гласуващи. Павлов направи уточнението, че изследването е проведено преди напускането на НПСД( заради съюз с ДОСТ), което реално намалявало шансовете на Блока. "НПСД имат около 30 хиляди избиратели.

При сегашното състояние на РБ на ръба, по-скоро това ги тласка под чертата

коментира Павлов. "Да, България", "Нова Република" и РБ са формации, които се адресират към едни и същи избиратели, като РБ привличал най-големия дял от тях. Поотделно те имат малки шансове за влизане в 44-ия парламент, смята Павлов. Под един процент подкрепа с много близки резултати са формациите АБВ, ДОСТ, "Движение 21", Глас Народен.
По думите на Павлов след изборите ни очаква период на дълги преговори за съставяне на правителство и кабинет, който няма да се хареса на мнозинството българи. "Важното е кой ще намери съюзници, за да управлява. Страхувам се, че няма да е възможно сформирането не просто на еднопартийно управление, но и дори на двукомпонентна коалиция", заяви Павлов. Най-желаната коалиция според проведеното проучване е това на ГЕРБ и други десни партии с 23,5% одобрение. Коалиция между БСП и други партии получава 16,8%, тази на ГЕРБ и Обединени патриоти получава 9,7% одобрение, БСП и Обединени патриоти - 9,1%, БСП и ДПС - 6,2%, ГЕРБ и БСП -3%. Последните две коалиции на практика са невъзможни, отбелязват социолизите.
Народът

вярва най-много на новоизбрания президент Румен Радев

- той е събрал 64,9% доверие, следван от новия служебен премиер Огнян Герджиков- 49,5%. Следват вицепрезидентът Илияна Йотова с 40,7 на сто, кметът Йорданка Фандъкова - 39,/%, бившият премиер Бойко Борисов -35,4%. След него са червеният лидер Корнелия Нинова с 29,2% и Красимир Каракачанов от ВМРО с 29,1%.
Най-много недоверие сред запитаните е събрал Цветан Цветанов - 68%. 54,7 % имат такова отношение към Бойко Борисов, а 56,8 % към Корнелия Нинова.
Служебното правителство на Огнян Герджиков по-скоро е одобрявано от 38,9% и по-скоро неодобрявано от 16%. Въобще не го одобряват 7,1 на сто.
24 % от запитаните в изследването през февурари смятат, че през предстоящите месеци положението в страната ще се влошава, 28 % са оптимистите, а 45 на сто смятат, че ще остане същото. Ниските доходи (66,3%), безработицата (44,4%) и здравеопазването (41,3 %) са в топ 3 на основните проблеми в страната. Следват корупцията по високите етажи на властта- 34,2% и престъпността - 26 на сто.
Според 33,8 на сто от анкетираните трябва да се запази мониторинга на ЕК по отношение на България, а 9,8 са категорични, че това не бива да продължава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай