"Гардиън" до Европа: Не залоствайте вратата!

"Гардиън" до Европа: Не залоствайте вратата! | StandartNews.com

Шокът от референдума сега се усеща из цяла Европа. Ужасът, който изпитват толкова много хора в Обединеното кралство, се споделя и на континента, пише в понеделник британският вестник "Гардиън" в редакционна статия със заглавие "Писмо до Европа", публикувана на английски, френски и немски и отразяваща, както отбелязва вестникът, позицията му по отношение на Brexit-a и партньорите на Великобритания.

Някои от вас се обърнаха към нас преди референдума и ни приканиха да останем, като същевременно подчертаваха общите ни интереси. Сега е наш ред да се обърнем към вас. Отблъснати от резултата и от крещящия триумфализъм на Найджъл Фараж и други привърженици на излизането от ЕС, може би ще възприемете всякакви молби в този момент като нахалство, пише "Гардиън". Вашите граждани бяха сред тези, които станаха мишена на разразилата се ксенофобия. Европейците от континента може да си мислят, че не заслужаваме аудитория.

Почти половината от гласувалите искаха да продължим членството си. "Гардиън" беше един от най-непоколебимите гласове от тази страна на барикадата. Но и ние, както останалите от гласувалите за това 48%, сега трябва да уважим решението, от което се опасявахме. Вие мислехте, че британският прагматизъм ще триумфира. Споделяме вашия ужас и тревога. Колкото и да сте изкушени обаче, не ни отписвайте напълно. Много британци искат възможно най-тясно партньорство с Европейския съюз и е по-важно от всякога да продължим сътрудничеството по всички възможни начини, посочва вестникът.

Някои от вас са гневни. Великобритания така или иначе беше възприемана като неохотен партньор, който протака и не спира да иска отстъпки. Мнозина сега ни смятат и за саботьор: мислят, че си играем с крехката европейска икономика, че излагаме на опасност институцията, която е създадена да пази мира. Други изпитват съжаление или презрение към една страна, подкрепила Brexit въз основа на поредица фантазии и лъжи и вече оттеглила се, или пък злорадство, след като цената на това безразсъдство започна да става ясна. Може да искате да ни накажете или просто да ни кажете: прав ви път. Великобритания не трябва да очаква специално отношение. Въпреки това в този момент на несигурност ви молим да спрете за малко - в наш интерес е, отбелязва "Гардиън".

Преди всичко се нуждаем от време. Великобритания гласува срещу членството; не гласувахме за алтернатива.

Обществеността все още не се е сблъскала с избора, пред който е изправена, да обърне гръб на единния пазар или да приеме продължаващата миграция от ЕС под каквато и да било форма. Дайте на привържениците на Brexit-a да разберат ясно, че не могат да имат същите права, които идват с ЕС, без задълженията. Наричането на дилемите, пред които ще се изправи Великобритания с истинските им имена, може да ни помогне да станем по-големи реалисти. Страната се произнесе срещу продължаването по досегашния път, но новият ни път и крайната дестинация са неясни. Има още доста над какво да се помисли и решения, които да се вземат. Те може да включват парламента или може би общи избори.

Надявате се на сигурност и стабилност, но ако упражнявате прекалено голям натиск за задействане на Член 50, това може да ни принуди да прибързаме с решенията и след това вие самите после да съжалявате. Докато Великобритания си избере капитан, който да я преведе през бурните води, вие ще сте заети с вашите собствени решения, и ще почувствате по-голямо облекчение след референдума. Обединеното кралство вече няма да има правото да изразява предпочитанията си, когато решавате "колко" и каква Европа искате.

Стремежът да ни накажете, за да предотвратите по-нататъшни излизания от ЕС, е разбираем. Правилната политика ще бъде тази, която ще попречи на това Brexit-ът да се превърне в разрушителен катализатор. В цяла Европа има отчуждение от традиционната политика, гняв към елита и търсене на чуждестранни изкупителни жертви, а на много места това прерасна в евроскептични нагласи. Споделихме тревогата ви, когато Националният фронт на Марин льо Пен и други крайнодесни партии ликуваха след британското решение.

Голям брой хора се чувстват пренебрегнати, без да си дават особена сметка за ползите за тях от интеграцията. В Обединеното кралство лъжите за правите банани и преувеличенията за непрозрачността на ЕС засилиха нагласите срещу институцията, а с това и усещането, че политическите класи са загубили връзка с обикновения живот и често пъти поставят печалбата пред хората.

Великобритания трябва да създаде нови връзки във вътрешен план, без да се затваря изцяло. Позволете ни да продължим да работим с вас навсякъде, където можем. Не очакваме да поемаме водещата роля или да определяме правилата, но все още можем да предложим експертен опит, ресурси и разузнавателни данни в области като сигурността.

Сътрудничеството между нашите граждани, културното взаимодействие, образователният обмен в дългосрочен план в най-голяма степен ще приближат Европа и ще бъдат по-важни от всякога. Помнете, че по-младите британци, които гласуваха, в огромната си част бяха проевропейски настроени, и ни помогнете да подхранваме този дух и възможностите, които някой ден може да ни предостави.

Веднъж излязла от ЕС, Великобритания не може и не трябва да очаква бързо завръщане. Ще бъде опасно от вътрешнополитическа гледна точка; затова ще е нужно великодушие от ваша страна. Но тези, които гледат с неприязън на Brexit, се надяват, че един ден може и да се присъединим отново към клуба. Моля, сбогувайте се с тъга, а не с гняв, и заради всички ни не залоствайте вратата!, призовава "Гардиън". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай