Джихадистите отмъстиха за падането на Малкия Лондон

Джихадистите отмъстиха за падането на Малкия Лондон | StandartNews.com

Терорът на летището в Истанбул е част от гражданската война в Турция. Ако погледнете календара, ще видите, че всеки месец там има някакъв атентат. Изключвам всекидневните престрелки в югоизточната част на страната. Всеки Божи ден има убити бойци от Ислямска държава, от време на време загиват и турски военнослужещи. Подбирайки като мишена летище "Ататюрк", организаторите на атентата явно желаят да има много силен отзвук извън територията на Турция. Все пак това летище е ключово, то е връзката от Европа за Азия. Нека да припомним, без да правим реклама на турските авиолинии, че те са най-добрата авиокомпания в последните 5 години в Европа.

Обичайните заподозрени за взрива са Ислямска държава, ПКК и групировката "Соколи за свободата на Кюрдистан".
В случая не става въпроса за вълци единаци. Това са поне трима души камикадзета. Явно имаме организирана форма на тероризъм.

Белезите обаче по-скоро сочат към ИД, която атакува обикновено граждански обекти, така че да има най-много жертви и най-голям резонанс. Кюрдите пък обикновено атакуват правителствени институции. Проблемът е, че "Соколите на Кюрдистан" направиха атентати, които приличат на Ислямска държава. Поради тази причина не може категорично да се каже - това са едните или другите. В същото време, ако погледнем това, което се случва на терен в Северна Сирия, считам, че трябва да насочим нашия поглед към този регион, за да направим някаква връзка.

Най-вероятният повод за нападението на летището е падането преди седмица на сирийския град Манбидж, близо до границата с Турция, който бе контролиран от Ислямска държава. Доскоро ИД го използваше за база за временно настаняване на пристигащите от Западна Европа джихадисти. Затова градчето е известно като "Малкия Лондон". След намесата на САЩ, Турция даде зелена светлина за операция на сирийски и туркменски сили, които отнеха града от ИД. Последният атентат е реакция от загубването на този стратегически град.

(пред Нова телевизия)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай