Неделя,

Джихадистите отмъстиха за падането на Малкия Лондон

От: Failed to load user -
1625
Джихадистите отмъстиха за падането на Малкия Лондон
A
A
A

Терорът на летището в Истанбул е част от гражданската война в Турция. Ако погледнете календара, ще видите, че всеки месец там има някакъв атентат. Изключвам всекидневните престрелки в югоизточната част на страната. Всеки Божи ден има убити бойци от Ислямска държава, от време на време загиват и турски военнослужещи. Подбирайки като мишена летище "Ататюрк", организаторите на атентата явно желаят да има много силен отзвук извън територията на Турция. Все пак това летище е ключово, то е връзката от Европа за Азия. Нека да припомним, без да правим реклама на турските авиолинии, че те са най-добрата авиокомпания в последните 5 години в Европа.

Обичайните заподозрени за взрива са Ислямска държава, ПКК и групировката "Соколи за свободата на Кюрдистан".
В случая не става въпроса за вълци единаци. Това са поне трима души камикадзета. Явно имаме организирана форма на тероризъм.

Белезите обаче по-скоро сочат към ИД, която атакува обикновено граждански обекти, така че да има най-много жертви и най-голям резонанс. Кюрдите пък обикновено атакуват правителствени институции. Проблемът е, че "Соколите на Кюрдистан" направиха атентати, които приличат на Ислямска държава. Поради тази причина не може категорично да се каже - това са едните или другите. В същото време, ако погледнем това, което се случва на терен в Северна Сирия, считам, че трябва да насочим нашия поглед към този регион, за да направим някаква връзка.

Най-вероятният повод за нападението на летището е падането преди седмица на сирийския град Манбидж, близо до границата с Турция, който бе контролиран от Ислямска държава. Доскоро ИД го използваше за база за временно настаняване на пристигащите от Западна Европа джихадисти. Затова градчето е известно като "Малкия Лондон". След намесата на САЩ, Турция даде зелена светлина за операция на сирийски и туркменски сили, които отнеха града от ИД. Последният атентат е реакция от загубването на този стратегически град.

(пред Нова телевизия)


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички