Двете различни партии покер на Брюксел

Двете различни партии покер на Брюксел | StandartNews.com

Бертолд Колер, Frankfurter Allgemeine Zeitung

Така бързо нищо трагично няма да се случи... си мислят гърците, но много се заблуждават. И не само те. Берлин постави оценка "слаб" на молбата на Атина за продължаване на финансовата подкрепа. Финансовият министър Волфганг Шойбле показа на всички участници, в това число и на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, че поне за него времето на триковете и самоизмамите е приключило.

До последно Атина залагаше на това, че в Европейския съюз има политици, които се страхуват от държавния банкрут на Гърция и излизането й от еврозоната повече, отколкото самите гърци. Волфганг Шойбле обаче не е сред тези политици или поне перфектно съумява да прикрие страха са. Покерджията Варуфакис явно си намери майстора! ЕС трябва да държи на спазването на договорените условия за помощ на Гърция. Значително смекчаване на тези условия не би помогнало на Атина, но би навредило на целия Евросъюз.

Парите и дълговете обаче не са единствените теми, по които се спори в ЕС. Има и други разногласия, които застрашават сплотеността и политическата му дееспособност. ЕС натовари Меркел и Оланд с кризисната дипломация за Украйна не защото те имат най-много свободно време, а защото оценките им за ситуацията в Украйна са твърде сходни.
Същото не може да се каже за целия Европейския съюз. В неговите редици междувременно има няколко страни-членки, чиито позиции по въпроса не са съвсем ясни, защото поддържат специални отношения с Москва. Как ще гласуват в Атина, Будапеща, Прага и София, ако стане въпрос за затягане на санкциите?

Въпреки единодушно установеното нарушаване и на второто споразумение от Минск, в ЕС обаче изобщо не се говори за нови санкции. При това Москва трудно би могла да твърди, че Дебалцево е било обстрелвано и превзето от украинските части.
Какво още чака Европейският съюз ? Да падне и Мариупол? Или сепаратистите да потеглят и към Киев? Оказа се, че тези перспективи не стряскат ЕС толкова, колкото изразената от Порошенко молба за изпращане на европейски полицейски сили в Украйна - една страна, която след няколко дни може да се окаже протекторат на Путин.
С него обаче, ЕС по никакъв начин не иска да влиза в пряка конфронтация - по този въпрос по изключение има пълно единодушие. Защото Путин е доста по-неприятен партньор за покер от Варуфакис. В своята игра, шефът на Кремъл е готов да залага дори човешки живот.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай