Другарски огън до изпепеляване

Другарски огън до изпепеляване | StandartNews.com

Падането от власт засили партийния канибализъм в БСП

Сблъсъкът между лидера на БСП Михаил Миков и Мая Манолова относно назначението на Петър Кънев за председател на парламентарната комисия по икономика за сетен път показа, че Столетницата като партия не се намира в добра политическа кондиция. И причините за това не са една или две. Не е тайна, че БСП има сериозни организационни проблеми, трупани през последните години. Голяма част от тях са и личностни, което на свой ред поражда нека да го наречем условно, имиджов проблем за партията. Става дума за образа на БСП не пред твърдото ядро, което е идеологически мотивирано и малко се влияе от конкретните хора, за които гласува, а пред широката електорална периферия.

Която обратното, гласува за личности. Всичко това поставя ръководството на БСП в ситуация, в която

задължително трябва да се вземат нови решения

Но виждаме, че засега те не са ефективни. И не са резултат на една обща партийна стратегия, а са израз на съществуващото напрежение в партията. Или с друга дума, става въпрос за лобиране от страна на различни групи и интереси. Всяка от тях говори за по-добро бъдеще на партията - така, както го вижда, но това не решава проблемите, а само ги задълбочава.
Що се отнася да имиджовия проблем, наистина имаше опити да се сменят лицата на БСП още миналата година - минаха на заден план ветераните Румен Овчаров и Румен Петков, като вторият дори напусна партията. Дойдоха нови лица, които са добре подготвени и трябваше да променят имиджа на БСП - Кирил Добрев, Страхил Ангелов, Антон Кутев, но пак някак си не се получи. Всичко това говори за хроничен дефицит на кадри на "Позитано". Не толкова като образование и политически опит, колкото като липса на личен авторитет, ако щете - като харизма. И това ще продължи да отблъсква потенциалните допълнителни избиратели. Липсата на авторитетни и убедителни с поведението си личности ще се отрази особено пагубно за БСП, ако се възприеме мажоритарната система на гласуване. Това вече ще е опасно за политическата система като цяло, защото при мажоритарен вот БСП

ще има още по-малко депутати

Най-парадоксалното е, че соцпартията като слаба опозиция не е полезна и на управляващата коалиция и в частност за ГЕРБ. Защото при липсата на силна опозиция винаги има опасност от изпадане в самодоволство, при което се задълбочава търканията и противоречията в самата управленска коалиция. Липсата на силен опозиционен противник, който да стяга редиците, от една страна, а от друга - когото да обвиняваш за управленските си неудачи, е опасно за всяка управляваща партия или коалиция.

А най-лошото е, че в навечерието на местните избори, до които остава вече по-малко от година, БСП не проявява никаква политическа инициатива в търсене на съюзници. Какъвто примерно може да намери в Патриотичния фронт, ако той все пак премине в опозиция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай