Дрогата е превърнала бащата в психопат

Дрогата е превърнала бащата в психопат | StandartNews.com

Христина Краева - Стоянова, психолог

- Госпожо Стоянова, възможно ли е нормален човек да разфасова трупчето на детето си - визирам бащата на мъртвата 4-годишна Ани?

- За мен не. Според мен тук се крие сериозно психическо заболяване, най-вероятно дълго прикривано от години. Един нормален човек не може да постъпи по такъв начин, особено пък родител. Каквито и да са проблемите му, за мен един нормален баща не би посегнал на детето си. За мен това е психическо заболяване, най-вероятно тежка форма на психоза. Възможно е да е шизофрения. В този аспект трябва да се търси отговорът.

- Според майката на Станислав, цитирана от гръцките медии, той е бил наркозависим. Възможно ли е дрогата да е замъглила съзнанието му до такава степен, че да върши зверства със собственото си дете?

- Не знаех, че взема наркотици. Напълно възможно е да го направи, щом е бил дрогиран. Наркотиците променят цялостната структура на личността. Всичко се уврежда - внимание, памет, интелект, мислене. Има разпад на личността. Всичко е разстроено. Ако е в някаква тежка форма на наркозависимост, също би могъл да го направи.

- Според разследващите бащата се е държал хладнокръвно на разпитите. Възможно ли е да не осъзнава какво е сторил?

- Той не го осъзнава. Ако при неврозите човек осъзнава, че има проблем, то при психозите липсва степен на осъзнатост. Много пъти наркотиците водят до тежка психоза. Няма какво друго да бъде.

- Криминалисти с голям опит казват, че в практиката си не са виждали подобно зверство...

- Това е типична психопатия. Психопатите са много хладнокръвни. Те не осъзнават какво се случва, игнорират реалността и живеят в свят, за който всичко за тях е нормално. А дори да осъзнават, какво са направили, никога не си го признават. При тях липсва чувството за вина. Разпадът на личността води до промяна в ценностните ориентации, разклаща и моралните устои на личността. Влиянието на дрогата върху живота ни е пагубно.

- Възможно ли този човек да осъзнае какво е направил и да посегне на живота си?

- Той е опасен за другите. Според мен няма да осъзнае, щом досега толкова време е минало. Представете си с какво хладнокръвие е съобщил на майката и са взели заедно едно такова решение по принцип да обявят детето за изчезнало.

- Този човек не признава, че е убил детето, а че е извършил последващите действия с телцето му...

- Той няма и да признае, той не го осъзнава. При този вид психични заболявания липсва степента на осъзнатост. Ако при паническо разстройство, депресия, човек осъзнава, че има някакъв проблем и търси помощ, то при психозите липсва такава. Те смятат, че нямат проблем, просто не го осъзнават. Липсват моралните, етичните устои.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай