Десният вот се събужда

Десният вот се събужда | StandartNews.com

Варна. Колкото и да са изненадани всички от ниската активност във Варна, тя е типична при провеждането на подобни частични избори за кмет навсякъде в страната. За слабата активност допринася и общото напрежението в политическа ситуация, която остава дълбоко неясна. Освен това вълненията на хората в момента са концентрирани много повече върху правителството и много по-малко те се интересуват от местната власт.

Гражданските вълнения в страната са дали някакво отражение върху резултатите от първия тур, защото нашите проучвания в началото на кампанията показваха много по-голямо предимство за подкрепения от БСП кандидат Христо Бозов, отколкото реално се получи в неделя. Човекът на ГЕРБ Иван Портних е изключително непознат и непопулярен, а освен това прекалено млад. Почти толкова избиратели, колкото са гласували за претендентите от БСП и ГЕРБ, пък са избрали и кандидатите на други партии. Това ясно говори, че силно се търсят нови политически актьори.

Бозов беше единствената популярна фигура - бил е дълги години директор на Военната болница в града - изключително важна позиция, а освен това и зам.-кмет по социалните въпроси. Интересно явление е успехът на десния кандидат - Чавдар Трифонов, който изпревари Веселин Марешки и се класира трети. Неговото постижение показва, че десните избиратели са живи и чакат да им се предложат някакви управленски алтернативи.

Преди броени дни мина конгресът на ДСБ и започна дясното обединение и вече те отбелязаха несъмнен успех. Това е косвен знак, че една обединена десница при извънреден национален вот може да застраши хегемонията на ГЕРБ и БСП. 34 хиляди гласа са отишли при алтернативни кандидати, което говори за голямо търсене. Много е трудно да се прогнозира изходът от балотажа. Разликата между първите двама е само 2000 гласа. Не е ясно кого ще подкрепят Трифонов и Марешки, а и другите отпаднали претенденти.

С гласуването в неделя Варна затвърди статута си на десен град - кандидатите на ГЕРБ и десницата взеха значително повече гласове от човека на БСП. Внимание заслужава и двойственото положение на "България на гражданите". Те участват в създаването на националния десен реформаторски блок, а пък в морската столица подкрепиха Бозов.

Мира Радева, МБМД

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай