Чудесата на надеждата

Чудесата на надеждата | StandartNews.com

Големите имена в спорта показаха как държавата може да тръгне напред

Страхотна енергия събра един софийски клуб в сряда вечер. Позитивна, българска, безкрайна. Сякаш изскочи от церемонията "Спортните чудеса на България" и се разля по "Мария Луиза", към ЦУМ, към Лъвов мост, а оттам из цялата ни страна.

По същото време държавата ни се тресеше от обичайните проблеми - наводнения, села без ток, бити лекари, напрежение в ромските махали, престъпления. Важен бивш началник на родното ФБР продължаваше да бъде в неизвестност, кандидат за голям шеф в съда лежеше в болница, блъснат след джогинг. За капак няколко капитани на отбори от "А" футболна група пишеха обяснения за черно тото.

Енергията обаче успя да пробие не само мъглата около Халите, но и мъглата, която задушава държавата ни. Защото в една зала се бяха побрали българи, способни сами да покорят света. Хора, показали, че тази държава я е имало и ще я има, защото сме способни на чудеса. Имах чувството, че ако всички гиганти около мен тръгнат заедно в една посока, ще стигнат, докъдето им виждат очите. Чудовищна енергия! Как могат да бъдат спрени седналите на една маса Любо Ганев, Митко Златанов и Димитър Каров! Та те са написали историята на волейбола, те са го измислили. Може ли някоя водна сила да озапти Петър Стойчев, Таня Богомилова, Ваня Гешева и Николай Бухалов? Няма такава.

Хора, ние имаме страхотно човешко богатство и ако поискаме, няма кой да ни спре. Не ни трябват Меси, Роналдо, Леброн и Тайсън. Ние си имаме своите идоли. Своите примери, че българите сме не само гастарбайтери и престъпници, които просят помощи из Европа.

В залата бяха още Силвио Данаилов и Цено Ценов. Блестящи умове и страхотни оратори, които от години определят бъдещето на Европа в два от най-популярните спортове - шахмата и борбата. Имената им означават нещо по цял свят. В залата един до друг седнаха "Левски", ЦСКА и "Лудогорец". Стойчо Младенов пък отвори бутилка вино и вдигна тост с Паро Никодимов въпреки страхотните рани, които си нанесоха през последните месеци. Истинско чудо, за което "Стандарт" даде своя скромен принос.

В сряда вечер българите показахме, че можем да бъдем заедно, когато трябва да направим нещо хубаво, а не само да се мразим един друг. Но нека спрем с изброяването, задължително ще пропуснем не един и двама шампиони. Извинете, колко държави в света могат да съберат на едно толкова малко място толкова много великани в своята област? Това беше голямото чудо в сряда вечер. Наградите останаха на заден план. Някъде на входа се изпариха и злободневните теми на деня, и пустото му черно тото, което вероятно още утре ще бъде забравено. Надежда има. Не само за спорта. Дадоха я Кобрата и майката на Гришо Димитров, която с думи, на които само родител е способен, пожела нейният юнак да продължи традицията на великата българска спортна школа. Имаме я, това е важното. Понася удари, мъчи се без пари и условия, често е поставена на колене, но не умира. Точно като България.

Спортът винаги е бил феноменът, изкарвал хората по улиците, окичвал балконите с трибагреника, връщал гордостта ни. Сряда вечер пак даде надеждата. Че тази зала не е единствената, която държи духа на българската нация жив. Че можем да напълним още десетки зали с инженери, лекари, артисти, музиканти, учители, художници. Че чудесата не трябва да бъдат чакани. Те просто се случват, защото в България са останали достойни хора, които ги правят ежедневно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай