Чисти ръце и за църквата

Греховете на мераклиите в расо раждат най-много безбожници

Чисти ръце и за църквата | StandartNews.com

Една арабска мъдрост гласи, че дните се нижат като зърната на броеница. Редуват се черни и бели. Така след шумните скандали и повторните избори за Варненски митрополит сега в Неврокопската епархия вотът кой да наследи дядо Натанаил минаха по съвсем различен начин.

В Пиринския край още от началото православните свещеници и миряни заявиха категорично, че няма да допуснат никой друг да бъде наследник на покойния владика освен някои от неговите духовни синове, които са и местни хора - епископите Серафим, Григорий или Даниил. С определени предпочитания към първия.

И че няма да приемат за владика нито бивш агент на Държавна сигурност, нито някой с нетрадиционна сексуална ориентация.

Защото след като дълго време най-одумвани бяха досиетата и агентурните имена на отците, напоследък църквата бере най-много ядове и срам заради сексуални скандали.

На бял свят излязоха, а в някои случаи и на видеозапис, подвизи на Божи служители с прозвища Баба Гуса, Кичка и Фифи от Троянската обител.

Нека не се забравя, че за отпадането на епископ Борис от надпреварата за Варна и Неврокоп водеща роля изиграха приписаните му порноклипове.

А вчера гръмна и скандалът с пишман зографския калугер Василий Венков и неговите изпълнения в Калоферския манастир, достойни за "Декамерон" на Джовани Бокачо и за "Кентърбърийски разкази" на сър Джефри Чосър. Да не говорим за нашите Чудомир, Елин Пелин и народния фолклор по темата.
Нормалните мъжки мераци на някои Божи служители

някак си се възприемат със снизхождение

и дори със съучастническо намигане от мъжката половина от обществото.

А не би трябвало. Монахът няма семейство, няма жена и сам се отказва от всякакви плътски страсти при подстрижението си. Така както и монахинята става Христова невеста.

Оправданията на развратниците в расо са, че "слаба е плътта човешка да се бори с изкушенията на Лукавия". Ами който не може да надмогне мераците си, да не ходи в манастир.

И да го превърне в "публична къща", както е озаглавил една старателно укривана статия Христо Ботев. Или с други думи, да обърне светата обител в бардак по най-отвратителния начин, злоупотребявайки със служебното си положение. И в каквото е обвиняван въпросният Василий Венков.

Затова е крайно време и Българската православна църква да проведе операция "Чисти ръце". И да разчисти авгиевите обори и в задния си двор. Няма нужда от никакви реформи, както призовават някой по-радикално настроени ревнители на православието. Църквата не се реформира. Който е търсил нещо друго, го е намерил още през ХVI век в лицето на Мартин Лютер - в протестантските църкви няма монаси, няма безбрачни духовници. Просто трябва

да спазва собствените си канони

по отношение на критериите и за израстване на висшия клир, и на управлението на имотите. Такива, каквито са ги завещали апостол Павел и другите древни отци на църквата. И най-вече - по отношение на морала не само на епископите, но и редовите монаси и свещеници. Защото, както пък е казал френският просветител Шарл Боало, нищо не ражда повече безбожници, отколкото злоупотребите на духовенството. А нали и в Евангелието е писано: "Всяко дърво, което не дава добър плод, отсичат и изгарят"(Мат., 7:19).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай