Черен петък за шарани

Черен петък за шарани | StandartNews.com

За лапнишарани обикновено се говори около Никулден. Истината обаче е, че наивниците кълват много повече на Черния петък. "На 24 ноември е голямото пазаруване ! Хайде на евтинията !", зоват от седмици големите вериги. "Напълнихте ли с парички банковите си карти, за да ги изпразним за часове", надъхват се в социалните мрежи шопингманиаци. Черният петък дойде от Америка, където могат да накарат дори слепец да си купи бинокъл.

Допреди няколко години гледахме само по телевизията как отвъд океана тълпи чакат пред магазините с часове, за да опустошат рафтовете като скакалци в заветния ден на големите намаления. Модата вече се пренесе и у нас, но в доста побългарен вариант. Самата идея да потрошиш куп пари за неща, които може изобщо да не потрябват, но пък са евтини, е доста безумна. Тръпката, че си на кяр обаче те прави щастлив поне за няколко часа. А стръвта да купуваш и трупаш все повече вдига адреналина. Огромните надписи за намаление от 60 до 90%

са като дрога и убиват всяка разумна мисъл

Така изглеждат нещата от гледна точка на шараните, т.е. на купувачите. За много от търговците Черният петък е денят на големия удар. Стратегиите как да се изпразни джоба на клиента с намаления наужким са много, а всяка година се появяват и нови трикове.

Да тръгнем от най-баналните сценарии за ужилване. Цените биват вдигани седмици преди Черния петък, след което на самия ден са занижавани и промотирани като "-70, -80% намаление". Така евтинията е блъф, но българинът

кълве на всяка табела "промоция" като сом на пилешки дроб

Скоро по Нова тв просветиха народа с репортаж как търговец вдигнал цената на детска играчка от 64,90 лв. на 87.90 лв. точно преди голямото намаление. И когато дошъл денят Х, тарикатът свалил стойността на 61 лева. Ето така 6-те процента намаление набъбнали до 30.

Затова е добре ентусиазираните купувачи да следят цените на набелязаните стоки предварително, поне месец по-рано, за да могат да проверят в Черния петък дали намаленията са реални. Този съвет даде и шефът на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, ама колко ли ще го чуят преди да хукнат към щандовете.

Друг любим номер на продавачите е бракувана стока да се пробута в големия калабалък. Сега хората масово пазаруват по интернет. Затова и там хитрите търговци са приготвили въдиците и чакат. Добре е преди да пазаруваме онлайн да се провери търговеца, особено ако никога не сте пазарували от него и не ви е препоръчан от доволен близък или приятел.

Може да се окаже, че сте поръчали и платили на фантом

Според разпоредбите в ЕС всички фирми са задължени да дадат на сайта си пълни данни за контакт, включително пощенски адрес. Важно е да се четат и най-малките букви и целите общи условия, преди да се направи дадена поръчка. Друг полезен съвет е добре да се провери каква е политиката за връщане на дадена стока и кой трябва да плати транспортните разходи в подобен случай. Изобщо Черният петък е "ден година храни" за едни и голямо набутване за мнозина.

Ако искате със сигурност да не сте прецакани, просто си спестете блъскането с лакти в магазините.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай