Бял мерцедес ме преследва до вуза

Зарибяването на студенти ще роди още абсурди, ако не орежем нароилите се университети

Бял мерцедес ме преследва до вуза | StandartNews.com

Близо 50 000 абитуриенти, изкарали матурата. Близо 55 000 места за кандидат-студенти в държавни и частни вузове. За всеки абитуриент – място, че и половина. Ако се запишеш в по-забит вуз – айфон. За 8 декември – джип. За края на учебната година – бял „Мерцедес". Ако се излъжеш да доведеш приятел – бонус. Ако пък решиш и да учиш – е, по шестобалната система няма чак такава висока оценка.

Висшето образование в България от години е в криза и никой не се опитва да го отрича. Университетите предлагат места, които са повече от целия завършващ випуск, за престижната някога специалност право вече стига и четворка, а студентите си плащат директно, за да им бъде написана по-висока оценка. Началото на демокрацията, което позволи на всеки с лъскава кола да разкрива вуз на село и на всеки университет – да обучава по каквито специалности му хрумне, от няколко години дава своите плодове.

Вузове, които навремето прекрасно подготвяха инженери, в момента подготвят изключително некачествени икономисти и администратори, защото за инженер никой не иска да учи. Хора, които са виждали университет само през крив макарон, си откриха висши училища и

си ги снабдиха със студенти от Нигерия и Зимбабве

През цялото време държавата гледаше и толерираше всичко това с идеята, че университетите са автономни и това им дава право да правят каквото си искат. В действителност 51 вуза са изключително много за България. Има десетки други страни с по-голямо население, където висшите училища са значително по-малко, но са по-качествени. Вместо това у нас се допуснаха масови компромиси с това един университет да приема повече студенти, отколкото позволява капацитетът му, да обявява томболи и лотарии, за да те накара да подадеш документи за него, и никой да не може да направи нищо по въпроса. Дори и министерството на образованието, защото в закона за висшето образование е записано, че вузовете са автономни. Дори и ако решат не да преподават, а да приемат студенти с всевъзможни фокуси. Дори и ако ти обещават отбивка от таксата, ако се запишеш само на еди-си коя дата, за да изпреварят конкуренцията (има и такъв университет). Всички са абсолютно свободни да правят каквото си наумят, затова и висшето образование в България в момента е на подобно дередже.

Държавата вече започна промени в посока на това, университетите да приемат по-малък брой студенти в пренаселените специалности, където има по-висока безработица и студентите трудно се реализират на пазара на труда. Това стана още в периода на служебното правителство, когато се одобряваха бройките за конкретните университети. Новият образователен министър Красимир Вълчев продължи тази линия, като заяви, че в следващите години е по-редно

да мотивираме учениците да завършват професионални училища

при които има търсене на кадри, отколкото на всяка цена да стават висшисти. Ректорите на много от университетите обаче реагират доста остро на натиска да намаляват бройките, защото това ще намали и субсидиите им. Част от тях имат основание, защото наистина висшето им училище е единствено в региона си и абитуриентите, които не бъдат приети там, ще бъдат принудени да пътуват до други градове и да плащат разходи за квартира там. Така е с повечето университети от Северна България, където растат едни от най-бедните деца и те трудно биха получили висше образование, ако трябва да учат в друг град и да имат допълнителни разходи.

Много от вузовете обаче залагат на специалности, които са разкрили в последните години, с преподаватели, които са се хабилитирали по печално известния закон „Игнатов", тоест според изключително занижени критерии. Никой от тях не иска да бъде съкратен. На какво ще научат студентите си, е съвсем друг въпрос. В същото време и маса частни университети зарибява на принципа „Учим ви малко, не ви губим времето с теория, даваме ви скъп телефон и диплома до половин година". И точно това правят. Все пак друго си е да се запишеш за студент поне половин семестър, за да получиш шанса да караш „Майбах" или да се разходиш до Малдивите. Все тая дали ще завършиш.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай