БСП върви нагоре, ГЕРБ надолу

БСП върви нагоре, ГЕРБ надолу | StandartNews.com

Михаил Мирчев, шеф на агенция "АССА-М"

Интригата на изборите за европейски парламент ще бъде между малките партии, а не между големите, където положение е относително ясно. Това сочат обществените нагласи, отразени в проучване на агенция "АССА-М", извършено в София между 27 март и 2 април сред 1200 пълнолетни граждани.

Два месеца преди изборите 28% от анкетираните посочват, че биха гласували за ГЕРБ, 26% - за БСП, за Реформаторския блок биха гласували 11%, пет на сто - за "България без цензура", 4.5 процента - за "Атака", 3,4% - за АБВ. Около една трета от анкетираните (30 на сто) са заявили, че изобщо няма да гласуват.

Тук трябва да се каже, че тенденцията е плюсова за БСП. Тя се движи от своите 19 нагоре към своите 26%, докато ГЕРБ е точно в обратната тенденция. Те се движат от своите максимални 28% към своя минимум от 20 на сто. Реформаторският блок, разбира се, ако оцелеят до изборите, имат шанс и се движат към своя минимум, тоест 7%. Затова интригата на тези избори ще бъде не между големите, а между малките партии.

И то малките дубльори, защото голямата лява партия си има доста агресивен дубльор. Голямата дясна партия, ГЕРБ имам предвид, си има свой дубльор и, всъщност, "Атака" като парламентарно представена партия, която има нелоши резултати в София, си има свой дубльор (НФСБ - б. р.), който се оказва, че има потенциал и в София, не само в далечния Бургас.

56 на сто от анкетираните смятат, че изборите ще са честни и демократични, 46 на сто обаче са песимисти и казват, че ще има злоупотреби.

Обществените нагласи 2 месеца преди изборите:

ГЕРБ - 28%
БСП - 26%
Реформаторски блок - 11%
България без цензура - 5%
Атака - 4.5%
AБВ - 3.4%
Няма да гласувам - 22.1%

*Проучване на "АССА-М" в София

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай